Ясно е, че има тежка криза на легитимността, която минава

...
Ясно е, че има тежка криза на легитимността, която минава
Коментари Харесай

Политолог посочи най-печелившия изход от кризата за ГЕРБ

Ясно е, че има тежка рецесия на легитимността, която минава през следващата фаза. Тя е обвързвана с въпроса дали държавното управление ще подаде оставка и дали ще се гласоподава този план за Конституция.

Имаше очакване от хората на площада, че ще се подаде оставка. Реакцията е, на това, че оставка няма, сподели пред Нова телевизия политологът проф. Румяна Коларова във връзка ескалацията на напрежението на митинга в сряда.

„ За мен най-хубавият излаз от тази рецесия е експертно държавно управление. Той нормално се търси във всички европейски парламентарни демокрации. За страдание, при българската народна власт по този начин са позиционирани политическите сили, че сред тях няма нито разговор, нито чуваемост.

Радев не е човек, който има политическа просвета и политически опит. „ Президентът стартира да приказва като улицата. За да има излаз от рецесията, има един овластен, който го прави – президентът. Той влиза в деяние, когато има политическа рецесия. Този президент, за разлика от всички останали, взе доста безапелационна страна. Не единствено парламентарното болшинство, само че и Движение за права и свободи изиска неговата оставка”, уточни в умозаключение тя.

Според колежката й проф. Анна Кръстева колкото повече ГЕРБ стои на власт в тази спешна обстановка, толкоз повече отслабва поради отстъпките, които би трябвало да направи.

„ Още през цялото време простата парламентарна аритметика говореше, че това, което направи той и което ще остане най-голямата му политическа неточност, е, че даде ориста на Конституцията в ръцете на Движение за права и свободи. И това е нещо, което жителите мъчно биха могат да простят”, уточни тя.

„ Три сюжета са на масата: Първият – експертен кабинет в границите на този мандат. Друг сюжет – длъжностен кабинет.

Картите са в полето на Борисов. В тази безусловно задръстена обстановка има един излаз, който е безусловно печеливш за всички. Борисов да влезе за повторно в историята с едно почтено излизане от властта с целия си кабинет и да се върви към ново държавно управление.

Тук обаче би трябвало да има 2 неща по едно и също време: да се убедят жителите, че политическата класа може да излъчи почтени и некорумпирани политици. И в мига, в който се сформира този експертен кабинет, да се създаде механизъм, в който жителите да имат по-пряко участие”, сподели още проф. Кръстева.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР