Ясно е, че австрийската перспектива е следната. Ние като Австрия

...
Ясно е, че австрийската перспектива е следната. Ние като Австрия
Коментари Харесай

Нехамер каза Не на Денков: За нас в момента е немислимо да разширим Шенген!

Ясно е, че австрийската вероятност е следната. Ние като Австрия сме зад България за всички старания, които поставя с цел да резервира външните граници на Европейски Съюз. България е доста мощен сътрудник на Австрия в битката против търговията на хора. Ние се нуждаем от мощни сътрудници. За нас сега е немислимо да разтеглим Шенген. Това няма нищо общо с България и Румъния. Това е въпрос на сигурността, тъй като имаме огромни провокации в Шенгенското пространство.

 

Това съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с премиера Николай Денков, който е във Виена.

 

Двамата имаха среща на четири очи, последвана от двустранни диалози с присъединяване на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова, предава Българска телеграфна агенция.

 

Нехамер не отстъпи от позицията си по-малко от два месеца преди новия избран за допустимо решение интервал - декември, а Денков още веднъж обвърза въпроса с австрийската вътрешна политика и натиска над ръководещата Австрийска национална партия от крайнодесните по въпросите на миграцията.

" Австрия има ясна позиция, че разширението на Шенген не може да стане в този момент. Не става дума за възражения против България и Румъния, а за " политика за сигурност " в миг, в който шенгенската система е разрушена, съобщи Нехамер.

 

Той даде за образец появилия се граничен надзор сред редица страни от пространството в светлината на миграционната рецесия и двустранния метод към ръководството на границите.

" Шенгенската система би трябвало да се поправи ", съобщи Нехамер. Трябва да бъдат подкрепени със средства България и Румъния, само че това няма да е задоволително, съобщи той.

" Докато не се поправи, разширението е невероятно ", сподели Нехамер.

" Граничната отбрана е още по-важна " поради зверствата на " Хамас " от последните дни, сподели Нехамер, който на следващия ден отпътува на посещаване в Израел дружно с чешкия си сътрудник Петр Фиала. Той акцентира, че от 75% от незаконните мигранти в Австрия не били регистрирани и създавали проблеми със сигурността.

 

" Благодаря на канцлера, защото зная, че и той е под огромен напън от вътрешни политически сили и от въпроси: Защо би трябвало да си говорите с страни, които желаят да се разшири Шенген, в случай, че сега този въпрос не стои на вашето внимание? Всеки от нас има своите позиции, но ние би трябвало да приказваме и да споделяме причините си, тъй като не можем да намерим решение, в случай че не можем да се изслушваме деликатно, заяви от своя страна българският министър председател Денков.

Той изясни, че срещите му в Австрия през днешния ден са посочили, че двете страни имат доста повече общи позиции, в сравнение с наподобява на пръв взор. По отношение на това какво би трябвало да се направи в Европа, в Европейски Съюз, какво би трябвало ние да създадем като страни сътрудници - ние нямаме никакво разграничение. Трябва да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите страни, от които идват мигрантите, да създадем система за легална миграция, която да работи доста по-добре от сегашната в Европа, подчерта акад. Денков.

 

Премиерът уточни единствено едно разграничение с Австрия. Дали България и Румъния вътре в Шенген биха помогнали по-бързо да се намерят решения на тези проблеми или дали в случай че сме извън бихме могли да ги подпомогнем по някакъв метод. Ние считаме, че ще можем доста по-ефективно да подпомогнем процесите, които считаме, че би трябвало да се случат в Европа, в случай че сме в Шенген. Защото ще можем да освободим човешки и материални запаси с цел да пазим по-добре външните граници, ще можем да понижим цената на храни и други артикули от Турция, България, Румъния към Западна Европа. Това значи по-ниска инфлация, по-ниски цени на храните, значи и по-добра политическа непоклатимост във всички страни в Източна и Централна Европа, аргументира се още министър-председателят.

Той акцентира, че за него е било значимо тези причини да стигнат и до австрийското общество.

 

" Всеки има своите позиции, само че би трябвало да приказваме и да споделяме причините си. България и Австрия имат доста общи позиции. Нямаме разлики, че би трябвало да се заздравят външните граници, да се укрепят договорите с третите страни, от които идват мигрантите ", съобщи на взаимния брифинг Николай Денков.


Разговора с канцлера го формулирах като това кое е първо: яйцето или кокошката. Всички дружно на европейско равнище би трябвало да работим, с цел да решим този проблем.

Разговорът би трябвало да продължи до декември, когато би трябвало да бъде взето решение, продължи Денков.

 

" Шенген би трябвало да бъде поправен, до момента в който не се случи няма по какъв начин да го разтеглим ", посочи Нехамер.

 

За първи път австрийският канцлер обаче уточни и какво си показва под " коригиране на системата на Шенген " - Германия да престане да управлява границата си с Австрия, а Европейска комисия да подписа задоволително съглашение с трети страни, с цел да бъдат връщани там незаконните мигранти. " В момента Германия охранява границата си с Австрия, Италия и Франция вкарват надзор по границите. Австрия е в центъра на Европейски Съюз и не би трябвало да имаме граничен надзор. Но имаме и това значи, че системата на Шенген просто не работи ", съобщи Нехамер.

 

Много благодаря за вашето посещаване, обърна се Нехамер към Денков и изрази очаквания, че ще се видят още веднъж.

 

България не чака през днешния ден да получи отговор от Австрия за отпадане на ветото против приемането на България в Шенген. Това съобщи министър председателят Николай Денков, който през днешния ден организира срещи в австрийския парламент и с австрийския канцлер Карл Нехамер, с когото  направи взаимно изказване.

Това, което целим с визитата през днешния ден, е да разбираем на австрийското общество, а от там и на австрийските политици, че за тях е по-добре България да е част от Шенгенската зона, сподели още Денков.

" Защо е по-добре – тъй като по този начин могат да си обезпечат по-добре предпазени външни граници, по-малко миграция в Европа и в Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност, тъй че това са причини, които са къси, ясни и ние ще ги обясняваме, до момента в който бъдат чути ", съобщи министър председателят.

Австрия изяснява наложеното несъгласие с мигрантския напор, съгласно Виена и по маршрута през България. По думите на Денков обаче едвам 2 % от идващите в Австрия мигранти са минали през българска територия.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг съобщи през вчерашния ден на среща със прилежащите на Австрия страни, че системата Шенген не работи:

" За страдание се наложи да върнем граничния надзор към съседите ни Словения и Унгария. В момента в едвам от половината страни от Шенгенската зона няма граничен надзор. Това значи, че тази система просто не работи ", безапелационен е Шаленберг.

В рамките на еднодневното публично посещаване във Виена българският министър председател беседва с представители на австрийския бизнес. В диалога с президента на обединяването на австрийските индустриалци Георг Книл българската делегация се е пробвала да убеди австрийския бизнес да поддържа българското участие в Шенген.

България разчита и на австрийския бизнес да даде рамо за Шенген
" Знаете, австрийският бизнес е извънредно добре показан в България, даже по неофициални данни е номер 1. Тези компании също страдат по тази причина, че имат усложнения в придвижването, тъй че се надяваме и те да чуят нашите причини и да съумеят още по-убедително да ги опишат на австрийските жители ".

Николай Денков чака на срещата на върха на Европейски Съюз през декември да бъдат регистрирани всички гледни точки, които се отнасят до разширението на Шенген, като добави, че Европейска комисия регистрира доста високо напредъка на България в използването на антикорупционните политики, което от своя страна е изискването на Нидерландия да се откаже от своето несъгласие за приемането ни в Шенгенската зона.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР