Ясно беше казано, че меморандумът е входна точка за разговори

...
Ясно беше казано, че меморандумът е входна точка за разговори
Коментари Харесай

Премиерът Денков: Има смисъл това правителство и този парламент да продължат да съществуват

Ясно беше казано, че меморандумът е входна точка за диалози и договаряния. Основното в него е, че би трябвало още веднъж да се фокусираме върху промените, които предстоят – попълване на състава в Антикорупционната комисия, промени в закона за правосъдната власт, запълването на регулаторите – би трябвало да е ясно, че това по какъв начин ще работят регулаторите, предопределя какво ще е качеството на средата за бизнеса и хората, които живеят в България. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков пред публицисти. Той е в Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон.

„ Текстът на меморандума беше изпратен няколко часа по-рано на Мария Габриел. Тя го е видяла авансово, евентуално го е изпратила на Борисов и на другите основни водачи, подкрепящи кабинета. Ако погледнем какво се случва от декември насам, то тома е неналичието на прогрес в главните промени, които постоянно сме поставяли в основата на развиването на страната и поради които направихме това държавно управление “, посочи той.

Денков акцентира: „ Целта на меморандума е да върнем фокуса върху това за какво сме създали това държавно управление, за какво има Народно събрание, което би трябвало да си довърши работата. В това отношение не би трябвало да има изненади – това са същите цели и задания, които са дефинирани по този начин, че да не може да се отклонява вниманието от тях. Нека напомня, че преди три седмици с Габриел се разделихме с концепцията, че ще обсъдим работата на министрите, откакто организира диалози с тях, и да ги обсъдим. Това до момента не се е случило, не сме провели диалога с нея. “

„ Това, което се случва с подаването на оставката – показва се документи, с който се подава оставката на държавното управление. Това ще бъде на 6 март, тъй като тогава се навършват 9 месеца “, добави още министър председателят.
На въпрос има ли по какъв начин да се избегнат нови избори, в случай че не се одобряват предложенията на меморандума, той съобщи: „ Трябва да се седне на масата за договаряния. Видяхме, че след забавянето във връзка с тези основни промени, би трябвало да намерим метод да ускорим процесите. Този меморандум е нашето предложение да стартираме договарянията, това беше ясно казано. “

„ Голямата картина е, че това държавно управление и това Народно заседание има смисъл да продължат да съществуват, в случай че продължат да извършват записаното в управническата стратегия и промените, поради които сме се събрали “, сподели още министър-председателят.

„ Получихме поздравления за направеното от държавното управление като промени в последните осем месеца. Макрон сподели, че в цяла Европа се виждат тези триумфи и се надява това да продължи и през идващия интервал. За Франция е значимо, че ще е несъмнено построяването на ясна отбранителна тактика, система за това по какъв начин Европа може да се отбрани от възможна офанзива от страна на Русия. За Франция е значимо и да има благонадежден съдружник на Югоизточния фланг на НАТО. Франция е подготвена да работи с България за създаване на общ потенциал в нашата отбранителна промишленост по технологии, от които има потребност през днешния ден, само че и от които ще има потребност на следващия ден “, сподели още Денков.

Той добави, че с Макрон са говорили и за енергетика: „ Знаете, Франция е една от водещите нуклеарни страни в света. Обсъдихме по какъв начин могат да оказват помощ за развиването на българската енергетик и по какъв начин да работим дружно за подготовката на фрагменти за целия район. Отделно, благоприятни условия за развиване на водно-електрически планове. “

„ Засегнахме тематиката и за развиването на културните планове. Знаете, от години има концепция за музей, който да се построи от България взаимно с поддръжката на така наречен Агенция на музеите на Франция на о. Свети Кирик. Разбрахме се, че в идващите месеци може да стартираме този проект. Не на последно място, на база високата оценка на направеното в последите месеци. Франция ни поддържа напълно за външнополитическите ни цели – Шенген, еврозона, Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Думите бяха: „ Вашите триумфи са триумфи и на Европа и ще ви подкрепим във всичко, което очертавате като ваши цели “, акцентира Денков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР