Ясни са шестимата представители на съдийското съсловие, които трябва да

...
Ясни са шестимата представители на съдийското съсловие, които трябва да
Коментари Харесай

Съдиите пратиха само началници от среден мащаб в новия ВСС

Ясни са шестимата представители на съдийското съсловие, които би трябвало да оформят съответната съдийска гилдия в новия Висш правосъден съвет от есента.

Това са:

Васил Петков – ръководител на Окръжен съд – Ямбол,

Даниела Александрова – зам.-председател на Софийския областен съд

Мария Терзийска – зам.-председател на окръжния съд във Варна,

Миглена Тянкова – ръководител на Окръжен съд -Хасково,

Младен Димитров – ръководител на районния съд във Велико Търново.

Явор Колев – ръководител на административния съд в Пловдив,

Прави усещане, че измежду избраниците няма нито един висш или апелативен арбитър. Просто... заради липса на претенденти от най-висшите инстанции.

Освен това всички определени са в категорията административен началник - ръководители или зам.-председатели на съдилища (поставени като такива ясно от кого - от в този момент настоящия Висш съдебен съвет, б.р.)..

В настоящия съвет пък всички избраници на гилдията бяха висши съдии, като се изключи напусналата предходната година Боряна Димитрова. Тя беше изключението и по различен индикатор – за разлика от останалите си сътрудници от съдийската квота единствена не беше от София, напомня правният уебсайт " Лекс ". Сега единственият арбитър от столицата е Даниела Александрова, а останалите са от Пловдив, Варна, Велико Търново, Хасково и Ямбол.

Точно в 18.00 часа ръководителят на Избирателната комисия Мина Топузова – арбитър във Върховния касационен съд, разгласи изборния ден за завършен. Регистрираната интензивност при повторното гласоподаване през днешния ден бе 64,22 % или дали своят вот общо 1411 души - малко по-малко от през вчерашния ден.

Мандатът на този Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври. Както и Клуб Z писа, по-миналата събота следователите избраха в дух на познато единодушие Петко Петков за член на съвета - даже без балотаж.

Предстои в първите уикенди на юли прокурорите да излъчат своите 4-ма представители.

Съвсем обособен въпрос е по какъв начин парламентарната и политическа обстановка ще се отразят на опцията Народното събрание да проходи цялата процедура и да прати в период своите 11 души в новия съвет.

Неизвестно е и какво следва по-късно - в случай че въпреки всичко Народното събрание не се оправи с тази задача.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР