Ясни са съставът и задачите на новата експертна група за

...
Ясни са съставът и задачите на новата експертна група за
Коментари Харесай

Габриел: Образованието и критичното мислене са ключови в борбата с дезинформацията

Ясни са съставът и дилемите на новата експертна група за поощряване на цифровата просветеност и справяне с дезинформацията посредством обучение и образование. Групата се основава в осъществяване на ограниченията, заложени във водещата самодейност на българския еврокомисар - Плана за деяние в региона на цифровото обучение, оповестиха от представителството на Европейска комисия в България.

25 специалисти с богат опит в региона на образованието, обществените медии, технологиите и публицистиката от 17 разнообразни страни членки ще имат значимата задача да дефинират обсега на казуса и създадат обзор на найдобрите практики. Те ще разработят съответни насоки за учителите и преподавателите за битката с дезинформацията и за развиване на цифровата просветеност на учащите. България е показана от Вени Марковски – Интернет пионер, ръководител на " Интернет общество - България ", писал и приказвал по тематиката неведнъж, участник и в експертната група за битка с подправените вести от 2018г. „ Цифровата просветеност e основна в битката с дезинформацията. Образованието и сериозното мислене са тези, които ще дадат на младежите повече благоприятни условия за осведомен избор.
 Мария Габриел с акция за медийна просветеност и битка с дезинформацията Мария Габриел с акция за медийна просветеност и битка с дезинформацията
„ Пандемията сподели, че дезинформацията измежду жителите е голямо предизвикателство освен за възрастните, само че и за учениците. Дез...

Учителите имат основна роля за повишение на техните качества да правят оценка и работят с онлайн наличие “, съобщи Мария Габриел на конференция във връзка първото съвещание на експертната група. Тя разгласи данни от неотдавнашно изследване на Евробарометър, съгласно което 37% от далите отговор европейци всекидневно срещат вести, за които считат, че показват неправилно действителността или даже са погрешни. В този подтекст Мария Габриел означи, че цифровата просветеност би трябвало да се разшири отвън придобиването на умения за работа с компютри, таблети и други „ умни “ устройства. Критичното мислене, идентифицирането на надеждна онлайн информация и работата с данните са други аспекти, на които Групата ще обърне внимание.

„ Живеем в свят, в който океан от информация е на един клик разстояние. Предизвикателство е младежите да имат повече сигурност в онлайн пространството посредством умения за работа с информацията в него. Тя е и в основата на позитивните благоприятни условия от цифровата промяна, от които бихме желали да се възползват младежите “, разяснява Мария Габриел.

Групата ще организира четири съвещания. Насоките, които ще бъдат показани през септември 2022 година, ще надградят постигнатото от редица други начинания на Мария Габриел, по-специално резултатите от работната група на високо ниво за битка с подправените вести от 2018г., Плана за деяние за битка с дезинформацията и Кодекса за държание по отношение на дезинформацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР