Яслите и детските градини няма да бъдат затваряни. Първите, които ...

Яслите и детските градини няма да бъдат затваряни. Първите, които

Кацаров: Яслите и детските градини няма да бъдат затваряни

Яслите и детските градини няма да бъдат затваряни. Първите, които ще бъдат върнати в клас, са малките възпитаници от 1-ви до 4-и клас. Това обяви пред Nova служебният министър на опазването на здравето д-р Стойчо Кацаров.

Той дефинира като абсурд затварянето на учебни заведения в някои общини, а оставеното на заведенията отворени.

„ Да, абсурд е. Но с една основна разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с подобен документ. Това към този момент е безопасна среда, в учебните заведения такива условия не са въведени ”, изясни министър Кацаров.

И обяви, че другият вид е тестване на учениците, само че бе безапелационен, че до момента в който той е министър няма да разреши тестове от носа на децата. По думите на Кацаров се разискват други щадящи разновидности. 

" Най-неприятният сюжет за страната ни е да се изчерпа потенциалът на лечебните заведения и те да не могат да одобряват пациентите ", акцентира здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

И сподели, че не желае да плаши никого, само че обстановката е извънредно тревожна.

" След 10-15 дни ще имаме огромен казус. Вчера имахме среща с шефовете на лечебните заведения в София, те разкриват непрекъснато нови кревати, само че потенциалът и като хора, и като респиратори е съвсем привършен ", предизвести министърът.

В момента страната ни търси апарати от чужбина. На интернационално равнище се разисква и задействане на проект за незабавни реакции. 

„ Онзи ден разговарях и с комисаря по опазване на здравето, който оферира този проект за реакция при незабавни обстановки. Ако се стигне до такава степен, да можем да транспортираме заболели за лекуване в други страни ”, сподели Кацаров.

" Не желая да тревожа хората, само че обстановката е извънредно напрегната и това ни е принудило да прибегнем към такива ограничения, които видно е, че не са известни ”, съобщи д-р Кацаров. Ако ограниченията бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа ", настоя Кацаров. 

" Ако ограниченията не сработят следващите 10-15 дни, единствената опция на ограниченията е цялостен локдаун ”, предизвести министърът.

Успокои, че на изборите няма да се вкарва условие на документ. 

" Мненията на множеството специалисти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са несъмнено доказателство. Това е мнението на по-огромната част от специалистите. Има информация, че Европейска комисия разисква този въпрос с учени от разнообразни страни. Ако те преценяват, че това е възможно, че има задоволително научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено неотложно в нашата страна ”, изясни Кацаров, написа novini.bg.

Източник: petel.bg