Ясен Тодоров е известен като “човекът на Иван Гешев в

...
Ясен Тодоров е известен като “човекът на Иван Гешев в
Коментари Харесай

ВСС изслушва Ясен Тодоров - човекът на Гешев в следствието, зарад...

Ясен Тодоров е прочут като “човекът на Иван Гешев в следствието ”. Той беше зам.-шеф на Националната следствена работа, само че бе освободен от поста през юли предходната година и остана редови следовател. Решението бе взето единомислещо от Прокурорската гилдия по предложение на и.ф основен прокурор Борислав Сарафов, когато се появи острия спор сред него и Иван Гешев.

Магистратите също по този начин ще вземат решение дали да образуват второ дисциплинарно произвеждане против някогашната към този момент шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Тя си потегли от поста на фона на обвинявания, че като областен прокурор тя е направила голям брой нарушавания, точно по каузи на Мартин Божанов. 

 

Радослав Димов пък ще бъде изслушан поради информацията, изнесена от гръцкия предприемач Анастасиос Дикос, който твърди, че е бил изнудван от кръга към Нотариуса. Димов сега е началник на Апелативната прокуратура в София. Той ръководеше районната прокуратура в София до 2019 година, когато беше назначен на по-високия пост. След него отпред на СРП застана Невена Зартова.

 

Изслушванията във Висш съдебен съвет идват ден, откакто Съдийската гилдия сътвори краткотрайна комисия, която да се занимава със случая към убития в столичния кв. “Горна Баня ” Мартин Божанов.

 

Временна комисия по абсурда с Нотариуса. Миналата седмица тя организира и първото си съвещание, на което бяха изслушани Николай Стайков, Бойко Станкушев и Андрей Янкулов  от Антикорупционния фонд. Заговори се и за листата с магистрати, които са посещавали обвързвания с Мартин Божанов клуб “SS ”. Списъкът в началото бе възложен на ген. Атанас Атанасов през неизвестен мейл, а по-късно - показан и на другите депутати в комисията. По думите на Никола Минчев в него не участват имена на политици. 

 

Комисията към Висшия правосъден съвет ще изследва правосъдни каузи за които има данни за съгласуваност с активността на Нотариуса. Сред тях са делото за неплатежоспособност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев - Брендо и фамилията му. Ще се изследват и делата, по които Божанов е бил страна, а негови юристи са били Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и тези, по които Божанов и юристите са били очевидци или податели на сигнали. 

Мартин Божанов, прочут с прякора Нотариуса, беше убит във вечерта на 31 януари 2024 година. Това е станало в столичния квартал " Горна баня ". Убийството е станало съгласно към 20:00 часа в комплекса " Глория палас ".

 

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в следствие на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе задържан по разпореждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на диалози, които някогашната миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на фамилни начала, е направила с юристи и консултанти, до момента в който Денков е бил в ареста през септември 2020 година В тях се разясняват суми, които да се дадат на магистрати, с цел да бъде пуснат задържаният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от упоменатите в следствието е точно Мартин Божанов.

 

 е оказвала напън върху двама съдии, заяви Българска национална телевизия. Става въпрос за Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен - която по това време е част от съда в Луковит, и съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров. Двамата магистрати са сезирали Висш съдебен съвет през февруари 2020 година и са се явили на чуване пред Съдийската гилдия, с цел да опишат за натиска, на който са били подложени.

 

 Висшият правосъден съвет изслуша и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, както и журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков по проблема с Нотариуса.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР