Ясен показател за успеха на турските компании износителки е фактът,

...
Ясен показател за успеха на турските компании износителки е фактът,
Коментари Харесай

Ердоган: Турция цели да увеличи износа си до 400 млрд. долара до 2028 г.

Ясен индикатор за триумфа на турските компании експортьорки е фактът, че през днешния ден артикули, създадени в Турция могат да се купят даже в най-отдалечените кътчета на света. Изявлението беше направено от Реджеп Тайип Ердоган на среща на Съюза на турските експортьори в Истанбул, заяви Анадолската организация.


Турският държавнен глава акцентира, че през всичките години на ръководство на Турция е възприемал експортьорите като " спътници, споделящи обща орис ".

" Преодоляването на пречките пред компаниите експортьорки беше и остава приоритет на държавното управление. Благодарение на тясното съдействие с частния бранш в този момент означаваме нови върхове в износа ", съобщи турският водач.

По думите му общият брой на турските сдружения експортьори към края на 2022 година е достигнал 114 561 - нарастване с 14% спрямо миналата година.

Ердоган акцентира, че наклонността на напредък на турската стопанска система продължава към този момент 11-то следващо тримесечие и остава непроменена макар последствията от февруарските трусове, при които починаха над 50 000 души.

В същото време днешна Турция е една от значимите индустриални бази в света.

Турският водач напомни, че когато е пристигнал на власт, износът на Турция е бил на стойност 36 милиарда $ годишно, до момента в който през 2022 година този индикатор е достигнал 254,2 милиарда $, което е с 12,99 % повече от 2021 година

" Сега на Турция се падат 1,02 % от международната търговия и това не е лимитът! Противно на отрицателните трендове в международната стопанска система, ние планираме да увеличим износа на Турция до 265 милиарда $ до 2023 година и до 285 милиарда $ до идната година ", съобщи политикът.

Износът на услуги се е нараснал с 47,3% до 90 милиарда $ през предходната година, продължава президентът.

Ердоган обърна внимание и на достиженията на отбранителната промишленост на страната. " Миналата година доставките на отбранителни артикули за чужбина са се нараснали с 37% до 4,3 милиарда $ ", сподели той.

" Според данните за май тази година износът на Турция е повишен с 14,4% от 18,9 милиарда $ до 21,6 милиарда $ в съпоставяне със същия месец на предходната година ", продължи Ердоган.

Президентът Ердоган съобщи, че кредитирането на турската Ексимбанк за дребни и междинни предприятия ще се усили с 25,8% през тази година./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР