Ясен Петров даде интервю пред Тема: Спорт. Той говори за

...
Ясен Петров даде интервю пред Тема: Спорт. Той говори за
Коментари Харесай

Ясен Петров: Бих работил в България, но искам истинско, голямо предизвикателство и проект

Ясен Петров даде изявление пред " Тема: Спорт ". Той приказва за клубния ни футбол, а също по този начин и за националния тим.

Г-н Петров, не ви ли сърбят ръцете за работа, към този момент много време сте без тим?

-Да, от много време не съм водил тим. Единият вид бе за Китай, само че видяхте какви бяха нещата там през последните девет месеца, а другият бе за България. Реално тук имах едно-единствено позвъняване. В този миг мога да кажа, че съм удовлетворен от позиция на това, че съумях да бъда повече време с моето семейство. Близо четири месеца по време на пандемията бяхме дружно. За мен бе доста готино, тъй като опознах малко повече децата ми, защото към този момент пораснаха. Иначе имам апетит за работа, само че не непременно.

Защо не се търсят български треньори в Западна Европа?

- Много мъчно е, няма къде да се търсят. Светъл лъч е, че имаме два тима в групите на Лига Европа. Това е нашата реклама, само че оттова нататък - представянето на националния тим...

Защо в България стават толкоз постоянно треньорски смени? Собствениците на клубовете нямат самообладание ли, към този момент броя на рокадите не може да се хване?

- Няма по какъв начин един треньор да реализира триумф, в случай че няма самообладание към него. Виждам, че към чужденците имат, само че се надявам в живота си да видя по какъв начин има такова и към българските.
 Ясен Петров е втори вид за нов треньор на Левски, Сираков упорства за сръбски експерт?
Ясен Петров е втори вид за нов треньор на Левски, Сираков упорства за сръбски експерт?

Идеята е наставникът да бъде с добър капацитет и да не е прекомерно безценен

Това ли е една от аргументите да сте по-резервиран към възможна работа в България?

- Не, постоянно бих работил в България. Но истината е, че желая да направя още една крачка напред. Такъв човек съм, че желанието ми е всяка идната стъпка в моята кариера да не бъде обратно, а напред. В България също желая да я направя, само че желанието ми е да видя добър план и поддръжка. Когато това се случи, ще го направя. Правил съм неточности и се изучавам от тях. Искам предизвикателство. Нека да ми е мъчно, аз не желая да ми е елементарно. Да знам, че ще ми заеме цялото схващане и че ще си хвърля цялата сила. В момента съм в разцвета на силите си като треньор. Вече имам богат опит зад тила си. Няма подобен човек, който да каже, че знае всичко, само че мога да заявя, че знам доста.

Работи ли ви се в народен тим? Или смятате, че още ви е рано?

- Ако бъда почтен, имах няколко запитвания и можеше да поема народен тим. Тази работа е доста забавна, само че е доста друга. Всяко едно положително предизвикателство е забавно за мен. Но въпросът е да е крачка напред.
 Ясен Петров сподели за Левски, ясна е обстановката с лиценза на ЦСКА
Ясен Петров сподели за Левски, ясна е обстановката с лиценза на ЦСКА

Феновете ругаят Петрович

В международен мащаб кой ви е обичаният треньор - като темперамент, работа, метод на взимане на решения, цялостна кариера?

- Успях да се докосна до доста положителни треньори. За мен един от най-големите е Луис Фелипе Сколари, който е постигнал много. В Китай съумях да се изправя против Фабио Капело, Фабио Канаваро и Свен Горан Ериксон. Никога не ми е било за цел да споделям каква работа съм приключил и против кой съм се изправял. В Китай бе доста тежко и в случай че мога посредством вас да благодаря на целия екип и всички, с които съм работил там, тъй като знаят какъв брой е мъчно. Много хора в България си мислят, че е леко. Искам някой да се опита пет години да изкара в Китай и да разбере, че нещата в действителност са доста тежки. В Китай, както и в Казахстан, с помощта на други наши треньори, имиджът ни е доста висок. Надявам се и в други страни, където наши треньори са били, да бъде по този начин. Не е елементарно, само че очевидно оттук насетне нещата ще вървят по този начин, че да сме на Изток. Защото на Запад съм доста запазен, че наши треньори ще отидат. Надявам се Станимир Стоилов, който си построи доста положително име, да поеме подобен тим. Както и Илия Груев, който е помощник-треньор във Вердер Бремен... Дано нещо се случи и някой да отвори малка врата, тъй като ние би трябвало да си оказваме помощ - всеки един на другия, тъй като не сме по-лоши от нито един непознат треньор. Да не изреждам прилежащите ни страни, само че те си оказват помощ и съумяват, тъй като са задружни. Трябва да разберем, че един ден би трябвало да сме такива. Всички дружно и който на който може - да помогне.

Да се върнем в България. Как се стигна до това, че сега отпред на Лудогорец и на двата пловдивски отбора са краткотрайни треньори, а в Левски и ЦСКА заложиха на чужденци?

- Това са решения на притежателите. Дори не знам по какъв начин да го разясня. Когато отида някъде, в случай че мога да взема български футболист - бих го взел, който да дава отговор на критериите, тъй като има стандарт - там се взимат единствено национални състезатели или да си на топ равнище. Но в моя щаб са влизали единствено български треньори. Това е моят избор. Собствениците вземат решение и те могат да сметнат за добре, че някакъв чужденец ще им свърши доста по-добра работа от родните наставници, несъмнено е по-добър от нас... Не желая да обидя нито един от задграничните треньори, тъй като те са ми сътрудници, работят и реализират триумфи в България. Това е действителността.
 Снимка 246595
Източник:

Монополът на Лудогорец намалява ли интереса към българското състезание като цяло поради това, че толкоз години подред е първенец?

- Много желая да има конкуренция на Лудогорец, тъй като Левски и ЦСКА са били двата тима, които постоянно са се борили за шампионска купа. В момента разградчани преобладават от извънредно дълго време и всичко, което се случва в тези два отбора, да няма съперник на Лудогорец. А би трябвало да кажем, че сега на втората позиция е Локомотив (Пловдив). Това е целият проблем, а разградчани преобладават, и то по извънредно грациозен метод. Дори някъде да закъса, Лудогорец господства. Това не е техен проблем, а на останалите тимове.

Форматът на шампионата би трябвало ли да остане подобен, или е нужно да се промени, с цел да стане по-интересно, да се усъвършенства целият артикул?

- Мисля, че форматът на шампионата би трябвало да се върне подобен, какъвто бе преди. За мен сегашният е проба, един опит.
 Снимка 246593
Източник:

Доколко футболът е забавен в изискванията на пандемията - без аудитория на трибуните?

- Безинтересен е. На мен ми е забавно да следя мачове по малкия екран, само че го няма чарът. Стана футболът на изненадите - има доста такива. Не е играта, която аз обичам за жалост, само че това са изискванията, в които сега живеем.

Има ли вяра за националния тим? Къде е заровен ключът от бараката?

- С голяма лекост одобряваме към този момент, че всички ще ни победят, няма болежка... Това е цялата история, което аз персонално не мога да приема. Боли ме, че няма болежка! Представителният тим, той би трябвало да бъде горделивост на нацията... Причините не желая да ги изяснявам и споделям, тъй като не ги знам, а единствено следя. Но това, от което най-вече ме боли, е, че няма болежка. Приемаме, че просто ще загубим. Казвам това, което усещам. Много съм откровен сега.
 Снимка 246589
Източник:

Ако се намерят пари и се построят четири-пет стадиона, ще се вдигне ли качеството на футбола?

- За мен нещата потеглят от там. Първо би трябвало да се построи инфраструктура. Всичко потегля от страната, футболът би трябвало да е държавна политика. Ако съумеят да се построят, допускам, че нещата ще тръгнат към по-добро. Но не виждам по какъв начин ще се стартира. От година и три месеца съм в Пловдив и всеки ден съм на стадион " Пловдив " и виждам по какъв начин се разрушава, както и останалите игрища. Горе-долу " Лаута " наподобява на нещо, само че оттова нататък... Виждам " Христо Ботев ", " Спартак ", те са от времето на комунизма и не виждам някакъв прогрес. Как да станат нещата? Не виждам положително от позиция да се влага в спорта. А в него трябват доста малко неща и първото е инфраструктура. По време на пандемия да го приказвам е малко светотатство, тъй като знам, че средствата са нищожни.
 Ясен Петров: Левски би трябвало да съществува във типа, в който почитателите желаят да го виждат
Ясен Петров: Левски би трябвало да съществува във типа, в който почитателите желаят да го виждат

" Искам да пожелая триумф на всички в клуба "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР