Ясен е съставът на Районната избирателна комисия /РИК/ в Деветнадесети

...
Ясен е съставът на Районната избирателна комисия /РИК/ в Деветнадесети
Коментари Харесай

Милена Хинкова ще бъде председател на РИК в Русе

Ясен е съставът на Районната изборна комисия /РИК/ в Деветнадесети избирателен регион – Русенски. Припомняме, че на извършените предходната неделя съвещания при регионалния шеф Анатоли Станев политическите сили не съумяха да реализират цялостен консенсус. Така съставът на РИК-Русе за идните предварителни парламентарни избори на 2-и април се наложи да бъде избран от Централната изборна комисия /ЦИК/. Единственото единодушие бе за председателския пост, като всички политически сили се сплотиха към кандидатурата на Милена Хинкова, издигната от „ Българска социалистическа партия за България “. Припомняме, че на последните четири вота точно тя оглавяваше комисията и надлежно подготовката и протичането на изборите минаха без проблеми и при отлична организация. Тя е правист по специалност и е с дълготраен опит в правенето на избори.

От оповестено през днешния ден решение на ЦИК излиза наяве, че за заместник-председатели са утвърдени предложенията на „ ГЕРБ-СДС “ и „ Продължаваме промяната “. Това са надлежно Николай Братованов и Звезделина Рафаилова. На последните избори Братованов бе също заместник-председател на РИК. Николай Братованов е правист с богат опит. Той е юрист, като неведнъж е бил част от управлението на комисията, а също и ръководител на Общинската изборна комисия /ОИК/. Звезделина Рафаилова е правист с богат опит и секретар на Адвокатската гилдия в Русе. На предходните избори тя бе част от състава на РИК Русе. Секретар на РИК ще бъде Елиз Халил от Движение за права и свободи, която е правист и има сериозен опит в правенето на избори. Тя е била и заместник-председател на РИК.

Припомняме, че на консултациите миналата седмица за председателското място интерес имаше и от страна на „ Възраждане “. Тяхното предложение бе за Лиляна Владимирова, която също е правист по специалност и е ученик на Русенския университет. Впоследствие предлагането бе оттеглено, като от партията желаеха някое от двете заместник-председателски места или серектарската позиция. Така се оказа, че пет партии се борят за три места. От „ ГЕРБ-СДС “ и „ Продължаваме промяната “ желаеха само заместник-председателски места. От „ Български напредък “ също желаеха да имат свои заместник-председател. За подобен те показаха Ивайло Пенчев, който е от правист и е ученик на Русенския университет.

Колкото до членовете на РИК, то според решението на ЦИК, от „ ГЕРБ-СДС “ ще бъдат: Антоанета Йонкова, Миглена Ангелова и Борислав Жечев; от „ Продължаваме промяната “: Корнелия Добрева и Иван Дойнов; от Движение за права и свободи – Гюнайдън Кязимов, от „ Възраждане “: Лиляна Владимирова; от „ Демократична България – Обединение “ Стефан Бонев, а от „ Български напредък “: Ивайло Пенчев.

РИК встъпва в пълномощията си от през днешния ден, като решението на Централната изборна комисия предстои на обжалване пред Върховния административен съд посредством ЦИК в 3-дневен период от оповестяването му. Евентуално такова обжалване обаче не стопира активността на РИК.

Първото съвещание на РИК ще бъде още тази неделя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР