Ясен Бояджиев, Дойче велеКакво става?, Възможно ли е?, Наистина ли

...
Ясен Бояджиев, Дойче велеКакво става?, Възможно ли е?, Наистина ли
Коментари Харесай

Дойче Веле: Щурмът на Гешев: кой ще е следващият?

Ясен Бояджиев, " Дойче веле "

" Какво става? ", " Възможно ли е? ", " Наистина ли се случва? ", " Докъде може да стигне всичко това? ". Напоследък непрестанно слушам сходни въпроси от хора, които са доста сюрпризирани и уплашени от шоуто на новия основен прокурор. Да, въпреки и да е леко оперетно и явно подражателско, то в действителност наподобява ужасно. Но към този момент нямаме право да се вършим на сюрпризирани и да храним илюзията, че живеем в (що-годе) правова и демократична страна. Защото неведнъж бяхме предизвестени. Просто някои до момента не са внимавали задоволително. Или не им се е вярвало. Далеч преди да поеме поста, бъдещият основен прокурор ясно сподели по какъв начин схваща и ползва правото и по какъв начин се отнася към правата и конституционните полезности (като разделянето на управляващите например). Сега просто се удостоверява от дълго време поставената диагноза.

Всичко може да се чака

Още тогава бе явен и отговорът на въпроса до каква степен може да стигне всичко това. Сега, в светлината на последните събития, вероятността просто се проясни още повече. Когато конституцията може да се разтяга като дъвка, а законите да се прескачат като локви по пътя (както в тази ситуация с офанзивата против президента и с оповестените СРС-та, само че не само), когато езикът на правото е сменен от популистки речи и политически квалификации, когато някой се изживява като първа и последна инстанция на справедливостта и законността и раздава правораздаване по малкия екран, когато една на практика неограничена и безконтролна власт очевидно е лишена от каквито и да било вътрешни задръжки, тогава отговорът е единствено един: може да се чака всичко, опциите са безпределни.

Така разумно стигаме до въпроса кой ще е идващият. Отговорът гласи, че всеки е евентуално застрашен да попадне в този лист. И не е наложително да е направил нещо незаконно, с цел да получи " роля " в шоуто. Зачитат се и други " заслуги ". Ето кои са най-застрашените категории.

Да се готвят:

Първата група е явна, тъй като към този момент даде " свидна " жертва - " олигарсите ". Вече имаше и подмятания (драматургичен прийом по Чехов и Станиславски): " Имах позвъняване в кабинета, покана от, по какъв начин се споделяше, Златев мисля, че беше. " В множеството случаи тези хора си знаят за какво и са готови. След като ги е основала и закриляла години наред, страната ненадейно ги погва (нещо като " ободряване " на олигархията по путински маниер). Но в тази категория могат да се озоват и предприемачи, които не са влизали в спор със закона. Може просто някой да е хвърлил око на бизнеса им. Или пък да не са показали задоволително " кооперативност ".

В идната категория влизат всички с въздействие в политиката, медиите и публичния живот (щом даже и за президента може, какво остава за останалите), които си разрешават обществено да показват противоречие, да подлагат на критика или просто да не харесват ръководството, ставащото в страната и самия основен прокурор. Много такива бяха " качени на шейната " и пуснати по нанадолнището.

На трето място е така наречен парламентарна съпротива (нямам поради Движение за права и свободи, естествено), която неслучайно усърдно се прави, че я няма, а от време на време даже и поддържа. Мнозина нейни представители евентуално имат от какво да се тормозят. Но и да нямат, скатаването не подсигурява успокоение.

В идната група попадат " своите " във властта. За тях гаранции също няма. Един министър към този момент беше хвърлен на лъвовете за утешение на националните маси (тъжен урок за съдружни сътрудници и всевъзможен различен обслужващ персонал). Премиерът подреди на останалите да не се месят и да не разясняват, само че това няма да ги избави, в случай че някоя целенасоченост го наложи.

И най-после - напълно не са изключени и тези, които иззад кулисите дърпат конците, издигат, назначават, спускат поръчки и си мислят, че управляват нещата. Те също не трябва да се считат за неуязвими и недосегаеми. Допускам, че някои от тях си дават сметка за това и към този момент също са озадачени от ставащото.

" Обикновените хора "

" Срещам се с елементарни хора. Това е моята среда. Аз съм елементарен човек и се срещам с елементарните хора и ме интересуват проблемите на хората. Работата на прокуратурата е да взема решение проблемите на елементарните хора ", споделя основният прокурор.

Не знам дали някой му има вяра, само че сигурно има хора, които, до момента в който гледат шоуто, предостатъчно потриват ръце: " Така им се пада на тези. " Много се лъжат обаче всички, които си мислят, че въпросът " кой ще е идващият " не ги визира, че става дума просто за злорадо " гледане на сеир ". Многократно в историята тази неточност е коствала скъпо на аплодиращите национални маси.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×

Източник: petel.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР