Ярослав Качински Когато активисти от Източна Полша пътували за Варшава,

...
Ярослав Качински Когато активисти от Източна Полша пътували за Варшава,
Коментари Харесай

Крайната десница в Полша: шанс и заплаха за управляващата партия Право и справедливост


Ярослав Качински

Когато деятели от Източна Полша пътували за Варшава, с цел да вземат участие в шествие на крайната десница, локалният кмет от ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) платил част от пътуването им.

Шествието притегли вниманието на международните медии, тъй като някои от 60-те хиляди участници носеха плакати с расистки и ксенофобски лозунги като " чиста кръв, явен разум " и " Европа ще бъде бяла или необитавана ".

Кметът на Стальова Воля Луциуш Надбережни от ПиС " не съжалява за решението да поддържа пътуването ". Неговата канцелария сподели в изказване, че шествието в Деня на независимостта през ноември е било " безвредна и радостна демонстрация на национализъм " и че хората от неговия град не са взели участие в никакви " провокации ".

Възраждането на крайнодесните настроения съставлява алтернатива за ПиС - обществено консервативна групировка с националистическа стратегия.

Крайнодесните гласоподаватели са опасност и опция. Партията се възползва от недоволството против западните демократични полезности, когато завоюва изборите през 2015 година с най-голямото болшинство, постигано от която и да е партия след края на комунизма.

Няколко крайнодесни обединения завоюваха властови позиции в други европейски страни, където десните лозунги срещу върхушката също отекват все по-силно.

Но в Полша те нямат необикновен триумф или предпочитание да се състезават за властта. Това значително е по този начин, тъй като ПиС приспособява посланието си към целия набор от десни гласоподаватели.

Активистите от Стальова Воля споделиха, че расистките лозунги са били малко и от тях не могат да се вършат заключения за участниците като цяло. Те също похвалиха шествието.

Външният министър Витолд Вашчиковски сподели по-късно, че то е подхранило " патриотичното държание на поляците " и че всевъзможни прояви на ксенофобия са били " произшествия ", които, " несъмнено, заслужават неодобрение ".

Изказването му беше типична за ПиС примес от национализъм и най-общо наказание на расизма и антисемитизма.

Влиятелният водач на ПиС Ярослав Качински, който няма публична служба в държавното управление, сподели през 2015 година, че мигрантите от Близкия изток могат да донесат паразити и заболявания в Полша.

Той обаче също по този начин съобщи, че расистките плакати на шествието са били " срамен отпадък " и че " полската традиция " няма нищо общо с расизма и антисемитизма.

Риск от отцепническа група

ПиС си дава сметка, че е належащо да резервира поддръжката на всички десни гласоподаватели, в това число крайнодесните, за изборите през всяка от идващите три години.

Тя също по този начин внимава за риска от поява на отцепническа ултраконсервативна група, която да оспори нейното болшинство в Народното събрание.

Заместник-председателят на парламентарната група на ПиС Тадеуш Цимански сподели, че е по-добре, в случай че крайнодесни организации като " Национално-радикалния лагер " (НРЛ), който оказа помощ за организирането на шествието във Варшава, не се усещат застрашени от ПиС.

" В интерес на демокрацията, в полза на нашата страна е крайните групи, било то леви или десни, да нямат посланичество в Народното събрание ", сподели той пред Ройтерс.

" Всякакво сдружаване (между НРЛ и ПиС) е мъчително и неприятно, аз го отхвърлям със позор, само че мисля, че би било по-добре аз или моята група да сме сдружени с тях, в сравнение с тези сили да наберат мощност. "

Той сподели, че ПиС си дава сметка, че изборната й победа през 2015 година е била подхранена частично от обстоятелството, че няколко по-малки обединения не прескочиха бариерата за влизане в Народното събрание, което даде спомагателни депутатски места на партията.

Друг изтъкнат член на ПиС - Ришард Чарнецки, сподели, че партията е дала на всички десни гласоподаватели чувство за принадлежност, за разлика от предходното центристко държавно управление, което е било считано за " космополитно ".

" Десните гласоподаватели имат възприятието... че ние сме сериозна групировка, която има власт, извършва дясната стратегия, тъй че няма потребност да бягат към крайната десница ", сподели той.
" Определен брой младежи в този момент избират да гласоподават за ПиС. Ако (центристкото) ръководство беше траяло, тогава мисля, че радикалните придвижвания в Полша щяха да са по-силни. "

По-центристките гласоподаватели на партията останаха правилни на нея макар приемането на десницата, частично поради великодушната обществена политика. Но вероятно по-силно сдружаване с крайната десница може да отблъсне тези гласоподаватели, споделят анализатори.

Засилване на ксенофобията

НРЛ и други крайнодесни полски организации като " Общополска юноша " (Млодеж Вшехполска) отхвърлят да оповестят данни за броя на своите членове, само че анализатори споделят, че се усилва възприемането на хсенофобски лозунги, както и насилието против мюсюлмани.

Според изследване на следения от държавното управление Център за проучване на публичното мнение (ЦИОМ) през ноември 2016 година 95 % от поляците са споделили, че не познават никой от крайнодясна групировка. Над една трета обаче са споделили, че поддържат крайнодесните действия.

По данни на Центъра за проучване на предразсъдъците към Варшавския университет осъществените против мюсюлмани закононарушения от ненавист са се нараснали с над 300 % сред 2013 и 2016 година

НРЛ, който в формалната си литература приканва за " етническа еднородност " в Полша, споделя, че е оказал помощ на ПиС.

" ПиС копира част от нашата изразителност, да вземем за пример по отношение на мигрантите от мюсюлмански страни ", сподели заместник-лидерът на НРЛ Томаш Дорош. " Това им обезпечи успеха на последните избори. "

Полша като Унгария отхвърля да одобри хора от избраната й от Европейския съюз квота от бежанци от Сирия и други места с аргумента, че мюсюлманските имигранти са опасност за националната сигурност и непоклатимост.

Новият министър-председател от ПиС Матеуш Моравецки сподели в понеделник по държавната Полска телевизия, че позицията на държавното управление за мигрантите няма да се промени " в идните години ".

" Няма да одобряваме бежанци, мигранти от Близкия изток и Африка. Това е наше суверенно решение ", сподели Моравецки.

През 2016 година държавното управление на ПиС разформирова Съвета за попречване на расовата дискриминация, ксенофобията и нетърпимостта - съвещателен орган към държавното управление, и поделение към вътрешното министерство, отговарящо с изключение на всичко друго за наблюдаване на закононарушенията от ненавист.

" Въпреки че ПиС от ден на ден ръководи като крайнодясна партия, тя не водеше акция като такава и не беше определена като такава ", сподели експертът по крайната десница в университета в Джорджия Кас Муде.

Но поради предстоящите в края на 2018 година локални избори, парламентарни избори през 2019 година и президентски избори през 2020 година тази тактичност евентуално ще продължи. Социолозите чакат ПиС да се показа на локалните избори по-добре, в сравнение с преди четири години.

" Качински вероятно е погнусен (от крайната десница) ", сподели демократичният анализатор от Европейския съвет за външни връзки Константи Геберт. " Но това няма да замъгли визията му за изборните ползи. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР