Ярослав е първото украинско бебе, което се ражда в България

...
Ярослав е първото украинско бебе, което се ражда в България
Коментари Харесай

Майките на Украйна и доброволците, които им помагат в България -

Ярослав е първото украинско бебе, което се ражда в България след началото на войната.

Майка му Марина е от Харков. Още в първите дни на войната съветските войски бомбардират родилния дом там. Много родилки умират.

В деветия месец от бремеността си Марина потегля към България. Ражда Ярослав часове откакто пресича границата.

С нея е и по-големия й наследник - Тимур. Бащата остава да води война в Украйна. В деня, в който си приказваме с Марина, той още не е виждал Марина. Тя би трябвало да отгледа двете си деца сама. В непознатата страна разчита единствено на добреоволците.

Кои са доброволците? Кои са хилядите българи, които донасят храни, облекла, памперси, детски колички за майките на Украйна?

Чуйте по какъв начин самите украинки описват за тях във кино лентата на Искра Ангелова. За бабата, която идва да подари 20 лв. от пенсията си, а те я убеждават, че не тряба, тъй като знаят какъв брой значими са тези пари за възрастен човек. Но тя все пак подарява парите си, тъй като на тях им трябват още повече.

Чуйте историите на украинките, които описват по какъв начин са бягали от разрушените си домове. И още в първите дни, в които са пристигнали в България, са отишли в добровволческите центрове, с цел да оказват помощ на другите украинки, които занапред идват.

И вижте тяхната признателност към българите.

Това, което видях в последните месеци, не бях виждала 46 години, откогато пребивавам в България, споделя Олена Коцева, ръководител на Сдружението на украинските организации в България " Мати Украйна ". Толкова добрина. Толкова откровеност. Това е същинският българин.

И не е срамно да се демонстрира. Това би трябвало да се пусне на независимост като бял гълъб.

„ Този документ е основан с финансовата поддръжка на Фонд Активни жители България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Фондация „ Офф медия “ и при никакви условия не може да се приема, че този документ отразява формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР