Японците сe прословути със своята работливост. Но управляващите в Токио

...
Японците сe прословути със своята работливост. Но управляващите в Токио
Коментари Харесай

Япония: За да няма повече смърт от преумора

Японците сe прословути със своята деятелност. Но ръководещите в Токио са решени да дадат опция на жителите в страната да подобрят съотношението сред работата и свободното време. В последните насоки за икономическата политика, които японското държавно управление изготвя всяка година, работодателите бяха призовани да разрешат на чиновниците си да работят по четири, а не по пет дни в седмицата.

Пандемията към този момент провокира съществени промени в японските корпорации, огромна част от които са известни с консерватизма и традиционализма си. Политическите водачи в този момент се надяват да убедят управленията на компаниите, че гъвкавото работно време, отдалечената работа, омрежеността и редица други нововъведения могат да бъдат от изгода, в случай че продължат и след края на рецесията с ковид.

Съживяване на стопанската система

Според държавното управление, четиридневната работна седмица ще разреши на бизнеса да задържи на работа тези чиновници, които в противоположен случай биха били принудени да изоставен, в случай че решат да основават семейство или се грижат за по-възрастните си родственици. Много работещи ще имат също така време, с цел да получат спомагателна подготовка или даже да стартират втора работа. И най-много - множеството свободно време ще стимулира хората да употребяват и да харчат пари, което ще подтиква стопанската система.

Япония изправена пред сериозна демографска рецесия, провокирана от ниската раждаемост. Новият проект цели да разреши на младежите да разполагат с повече благоприятни условия да се срещат, женят и да раждат деца.

В последно време японските управляващи пробват разнообразни способи, с цел да преодолеят стагнацията в стопанската система, само че инструментите, с които разполагат, са лимитирани. Затова идната допустима стъпка е обвързвана с нуждата от смяна в метода на живот и работа на милиона японци, изяснява Мартин Шулц от “Фуджицу ”. “По време на пандемията фирмите минаха към нови способи на работа и означиха последователно повишаване на продуктивността ”, споделя той пред Дъждовни води.

Реакциите не са еднопосочни

Плановете на държавното управление обаче не се одобряват от всички. Япония към този момент изпитва дефицит на работна ръка, подбуден от застаряването на популацията и намаляващия брой на младежи, които стартират работа. Също по този начин има опасения, че мениджмънтът няма да е податлив да промени настройките към труда, които са били неизменима и ефикасна част от публичната просвета в Япония генерации наред.
 Япония и Съединени американски щати организират огромни военни учения с 3000 участници Япония и Съединени американски щати организират огромни военни учения с 3000 участници
Японските сухопътни сили за самозащита и американските военни ще проведат огромно военно обучение " Ориенталски щит " (Orient Shield) с уч...

Служителите от своя страна намират концепцията за примамлива, само че се тормозят, че смяната ще докара до понижаване на техните заплати или до обвинявания, че не са задоволително всеотдайни.

Джунко Шигено, която е приключила бизнес и непознати езици, получила няколко оферти за работа от огромни корпорации. Въпреки това избрала по-малка компания, която даже е по-отдалечена от вкъщи ѝ, тъй като повече ѝ допаднала нейната фирмена философия, в това число и във връзка с работното време.

“Направих изследвания за фирмите, които ми предложиха работа на цялостен работен ден “, споделя тя и прибавя, че била шокирана, когато дамата, с които разговаряла за съществуването на свободно време в една от компаниите, просто се разплакала.

Един от най-големите проблеми за младежите в Япония е неплатеният ексклузивен труд. Компанията, към която ще се причисли Шигено, дава обещание, че в никакъв случай няма да ѝ се постанова да поставя повече от 15 часа ексклузивен труд на месец. В една от другите компании, при които е имала изявление, ѝ обяснили, че от нея се чакат по към 60 часа спомагателен труд всеки месец.

Смърт от изтощеност
 Глобиха някогашен министър на стопанската система на Япония поради рушвет на гласоподаватели Глобиха някогашен министър на стопанската система на Япония поради рушвет на гласоподаватели
Бившият министър на стопанската система, търговията и индустрията на Япония Ишу Сугавара е наказан да заплати санкция в размер на 400 000 йени (о...

В японските медии постоянно циркулират истории за млади чиновници, които се разболяват или поставят завършек на живота си поради стрес и непрекъсната изтощеност. “Кароши ” - или гибел от изтощеност - постоянно настава, откакто чиновниците са работили по над 100 часа изключително в продължение на месеци.

“Това не е за мен ”, сподели Шигено. “Очаквам с неспокойствие да работя и да получавам нови умения, само че също по този начин желая да имам време за мен, да виждам фамилията и приятелите си и да развъртвам заниманията си. ”

“През последната година чиновниците потвърдиха, че не е належащо да участват в офиса по пет дни в седмицата и то до късно през нощта, с цел да са продуктивни “, споделя Мартин Шулц. “Най-големият риск сега е, че някои компании ще се върнат към остарелия метод на работа и ще упорстват чиновниците да прекарват целия ден в офиса ”, прибавя той. “Компаниите, които не позволяват тази неточност, могат единствено да завоюват. ”

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР