Японското правителство ще внесе законопроект за предотвратяване на прекомерните дарения

...
Японското правителство ще внесе законопроект за предотвратяване на прекомерните дарения
Коментари Харесай

Япония спира големите дарения за религиозни групи

Японското държавно управление ще внесе законопроект за попречване на несъразмерните дарения за религиозни групи, съобщи министър-председателят Фумио Кишида, представен от Франс прес.

Това беше оповестено четири месеца след убийството на някогашния министър-председател Шиндзо Абе, което сложи в центъра на вниманието Църквата на обединяването, известна още като сектата на Мун. Арестуваният причинител изпитвал ненавист към религиозната група, за която твърди, че майка му направила огромни дарения, което довело фамилията им до финансова злополука. Заподозреният считал, че Абе е непосредствен до сектата.

Църквата на обединяването отхвърли да е направила каквото и да било нарушаване, само че даде обещание да предотврати " несъразмерните " дарения откакто някогашни членове оповестиха, че квотите за дарения на вярващите са били минимални.

Кишида е подложен на голям брой рецензии поради връзките сред сектата и доста депутати от неговата партия. Той споделя, чесе е срещнал с хора, потърпевши от огромни финансови дарения за сектата.

" Беше сърцераздирателно да чуя историите им ", съобщи министър председателят пред медиите.

Новите законови разпореждания ще оказват помощ на жертвите на " злонамерени " дейности, целящи приемане на дарения. " Правителството ще направи всичко допустимо, с цел да показа законопроекта допустимо най-скоро ", евентуално по време на парламентарната сесия, която завършва на 10 декември, посочи Кишида. Подробностите се разискват, само че ще се акцентира върху " възбраната на злонамерени и обществено неприемливи практики за набиране на личен състав " и " разрешаването на възобновяване на дарения ", съгласно премиера.

Миналият месец Кишида разпореди държавно следствие на Църквата на обединяването. Министър от неговото държавно управление беше заставен да подаде оставка след рецензии за връзките му със сектата.

Правителственото следствие може да докара до предписание за разформироване на сектата на Мун според Закона за религиозните организации. Това би довело до загуба на статута ѝ на религиозна организация, което я освобождава от налози, само че ще може да продължи активността си.

Само две религиозни групи в Япония в миналото са били обект на сходна глоба, едната от които е сектата " Аум шинрикьо " („ Учение на истината АУМ), направила през 1995 година нахлуване с нервнопаралитичния газ зарин в токийското метро, осведоми Българска телеграфна агенция.

Сектата на Мун, учредена през 1954 година в Южна Корея, последователно се трансформира в икономическа империя, присъстваща в доста браншове, а създателят ѝ става милиардер. Известна с всеобщите си групови сватби, през 2012 година църквата съобщи, че има три милиона почитатели по целия свят. Според специалисти цифрата е пресилено.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР