Японското правителство поиска от съда да разпореди разпускането на църква,

...
Японското правителство поиска от съда да разпореди разпускането на църква,
Коментари Харесай

Япония иска от съда да разпусне църквата „Moonies“ заради убийството на Шиндзо Абе

Японското държавно управление изиска от съда да разпореди разпускането на черква, която беше разследвана след убийството на някогашният министър-председател Шиндзо Абе, оповестяват локалните медии.

Шокиращото ликвидиране на Абе предишния юли сложи светлината на прожекторите върху Църквата на обединяването, по-популярна като " Moonies ".

Неговият нападател, Тецуя Ямагами, сподели, че църквата е банкрутирала майка му и упрекна Абе, че го разпространява.

Църквата твърди, че е била незаслужено охулена поради убийството на Абе.

Разследването, подредено от министър-председателя Фумио Кишида, продължи една година.

Ако бъде разпусната, Църквата на обединяването ще загуби своите данъчни облекчения, само че въпреки всичко ще може да работи като организация.

Ямагами твърди, че майка му е била принудена да подари на църквата, където е била член в продължение на три десетилетия. Подобни обвинявания са били обект на правосъдни каузи на стойност милиони долари.

Съгласно японския Закон за религиозните корпорации, набожен медал може да бъде разхлабен, в случай че дейностите му са „ ясно разпознати като които са доста нездравословни за публичното богатство ".

Японското министерство на образованието по-рано изиска от Окръжния съд на Токио да санкции църквата за това, че не дава отговор на запитвания по отношение на нейните действия.

Връзката на Абе с църквата беше обект на доста спекулации преди гибелта му, изключително в обществените медии.

Той се появи отдалечено като оратор на събитие, обвързвано с църквата през 2021 година За дядо му - също някогашен министър председател - се споделя, че е бил непосредствен до църквата заради антикомунистическата й позиция.

Основаната в Южна Корея през 1954 година Църквата на обединяването е известна с провеждането на всеобщи сватби. Неговите членове са по-известни като „ Moonies “ на името на починалия си създател Sun Myung Moon.

Той навлиза в Япония през 60-те години на предишния век и култивира връзки с политици, с цел да разшири своя почитатели и известност, споделят откривателите.

Църквата е затънала в разногласия от години, описвана от критиците като „ сходна на фетиш “.

Той е изправен пред голям брой правосъдни каузи от членове, които настояват, че са били принудени да подаряват на църквата. Техните юристи споделят, че жалбоподателите са изгубили минимум 5,4 милиарда йени ($39 милиона; £33 милиона) през последните пет години.

Вътрешно следствие на Либерално-демократическата партия на настоящия министър председател Фумио Кишида откри, че 179 от 379 депутати са взаимодействали с Църквата на обединяването.

Г-н Кишида след това подреди на депутатите от LDP да пресечен връзките си с Църквата на обединяването и също по този начин акцентира, че няма персонални връзки с групата.

Миналия октомври той подреди следствие на църквата - откакто преди този момент се съпротивляваше на апелите да го направи - и сподели, че " приема съществено " обвиняванията, че църквата е експлоатирала своите почитатели за пари.

Силата на " мощно проблематичната " черква може да бъде доста понижена, сподели професор Йошихиде Сакурай от университета Хокайдо, който е написал книга за Църквата на обединяването и е специалист по въпросите на култовете.

Обществото ще стане внимателно към него, до момента в който ще се счита за скандално политиците да имат връзка с него, сподели проф. Сакурай.

Въпреки това групата към момента има десетки свързани политически и бизнес организации, в това число компании за издаване на вестници, туристически сътрудници и търговци на дребно, и техните интервенции не могат да бъдат спрени от съда заповед, сподели той.

Проф Сакурай сподели, че съдът може даже да не издаде заповедта за преустановяване.

" Десетки хиляди почитатели към момента настояват, че са се включили към църквата по собствен избор и не престават да вземат участие в нейните действия. Тъй като жертвите и почитателите съществуват по едно и също време, за съда ще бъде много мъчно да откри организацията да бъде изцяло незаконно “, сподели той.

Допълнителен репортаж от Хидехару Тамура в Токио

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР