Японското правителство планира да даде сериозен тласък на възраждането на

...
Японското правителство планира да даде сериозен тласък на възраждането на
Коментари Харесай

Япония ще строи ядрени реактори от ново поколение

Японското държавно управление възнамерява да даде сериозен подтик на възраждането на нуклеарната сила в страната, съобщи Франс прес. 

Секторът бе отслабен и стана обект на мощни несъгласия след повредата във Фукушима през 2011 година, само че в този момент получава амнистия заради мощното напрежение в енергетиката в международен мащаб.

Премиерът на Япония Фумио Кишида разгласи през днешния ден, че ще се мисли в няколко посоки, в това число и за възможното строителство на " нуклеарни реактори от ново потомство ", което ще бъде значим преломен миг за Страната на изгряващото слънце. 

Министерство на стопанската система, търговията и индустрията на Япония също така възнамерява да възобнови от 2023 г. работата на седем реактора в атомните централи в страната, заяви през днешния ден в. " Йомиури ". 

Три реактора ще възобновят работа в западната част на страната, два в централната и по един в Източна и Североизточна Япония според данните на изданието. Така общият брой на работещите атомни реактори в страната ще доближи 17.

Междувременно от десетте реактора в употреба все още единствено пет не престават да създават електрическа енергия. Останалите пет са краткотрайно спрени за спомагателни инспекции, което ускорява опасенията на японските управляващи за енергийната сигурност на фона на идния зимен сезон, отбелязва в. " Йомиури ".

След повредата на АЕЦ " Фукушима -1 " през 2011 г. японските управляващи стегнаха условията към нуклеарните обекти. В допълнение към нуждата да се укрепи инфраструктурата против терористични атаки операторите на АЕЦ трябваше да преустановят работата на реактори, чийто период на употреба надвишава 40 години. За да могат да възстановят активността им, ще бъде нужна щателна инспекция.

След повредата във " Фукушима-1 " японските управляващи взеха решение да не строят повече нови реактори и да не модернизират към този момент съществуващите. Тази политика обаче опонира с актуалната обстановка, когато страната е застрашена от дефицит на електрическа енергия в пиковите интервали като горещото лято и студената зима. Ситуацията се утежнява в допълнение и от покачването на цените на минералните горива, което прави потреблението на АЕЦ по-привлекателно, отбелязва в. " Никкей ".

Японското държавно управление възнамерява да преразгледа и законодателството, съгласно което съществуващите АЕЦ могат да се употребяват най-много 60 години, като се планува тези периоди да бъдат удължени при осъществяването на редица условия, включващи ограничения за сигурност. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР