Японското правителство обяви нов пакет от стимули за тези, които

...
Японското правителство обяви нов пакет от стимули за тези, които
Коментари Харесай

Япония плаща милиони на всяко семейство, което се премести в провинцията

Японското държавно управление разгласи нов пакет от тласъци за тези, които решат да изоставен района на Токио. Стремежът на управляващите е да опита да се оправи с пренаселването на столицата и по едно и също време с това да засели някой по-безлюдни области на острова. От април 2023 година фамилиите, търсещи нов живот измежду по-зелени пасища, ще получават по 1 милион йени (6380 английски лири) на дете. Това е със 700 000 йени повече по отношение на предходни сходни обществени придобивки.
След като бъде задействан целият пакет от обществени бонуси, оптималната сума, която едно семейство ще може да получи, е 5 милиона йени. 5 милиона йени може да звучат като доста пари. Това обаче значи 31 900 английски лири, които бързо ще бъдат употребявани за пренасяне в нов дом, работа и общественост и понижени приходи, написа The Conversation. Медията напомня, че японските администрации настойчиво се пробват да стабилизират популацията на селските префектури и да понижат градската претъпканост през последните 70 години.
Този път държавното управление се надява към 10 000 души на година да се възползват от примамливото предложение.

Разбира се, че има и условия, освен бонуси

Поне един човек във всяко домакинство би трябвало или да сътвори бизнес в новата си локация или да стартира работа в малко или приблизително дружество там. И фамилията би трябвало да остане най-малко пет години на новото място. В противоположен случай ще би трябвало да върне държавните пари.
Япония не е единствената страна, която се пробва да стабилизира популацията, тъй че хората да са отмерено разпръснати из териториите. През 2021 година Ирландия стартира „ преместването " на към 68 000 държавни чиновници от Дъблин в границите на тактиката за съживяването на селските региони. 
Пандемията от ковид и отдалечената работа пък доведоха до основаването на по този начин наречените „ градове Zoom “ в селските региони на Съединени американски щати. Други образци са Албинен в Швейцария, разнообразни испански села и Пресиче в Италия, където се оферират £30 000 за закупуване на празно жилище и престояване.


Разрастването на градовете и обезлюдяването на селските региони са двете страни на една и съща монета 

И са световни по своя мащаб. През XIX и XX век, когато популацията по света нараства експоненциално, процесите на урбанизация не са били толкоз страшни. Процесът, при който порасналите деца напущат селата, за търсят обучение, прехранване и фамилен живот в града, постоянно е носел облекчение на родителите, защото в селата не са съществували съответни благоприятни условия за развиването на младите фамилии, напомня The Conversation. През XXI век обаче (тъй като числеността на фамилиите се е свила фрапантно съвсем навсякъде) по този начин нареченият демографски дял — т.е. изгодите от възходящото население — е завършил в развитите страни.

Стълпотворенията са повсеместни

Въпреки че популацията на Токио в този момент е 13 милиона, живущите в района Канто към столицата са над 37 милиона души - 30% от цялото население на Япония. На други места в страната стотици селца са изправени пред неизбежно изгубване.
Проблемът не е единствено японски. Сеул е с към 25 милиона души население. Почти половината от популацията на Южна Корея е съсредоточено в една градска зона, а другата половина от хората са разпръснати в останалата част на страната. В Китай пък, в делтата на Перлената река, която обгръща Хонг Конг, Шенжен, Макао и Гуанджоу, живеят 100 милиона души. А в други елементи на страната има 155 града с не повече от 1 милион души население.
С 1,7 милиона поданици, град Оукланд съставлява съвсем една трета от популацията на Нова Зеландия. И още 1,2 милиона души живеят на Южния остров. Общо популацията на Нова Зеландия е към 5 млн. души 
Пространствените въздействия на този демографски преход се усещат най-силно в селските региони на Азиатско-тихоокеанския район. Те се разрастват най-бързо през XX век и през днешния ден са изправени пред съвсем толкоз бързо обезлюдяване. Цели общности изчезват. Земята и жилищата се изоставят. Инфраструктурата се разрушава. Тъй като останалата част от Източна и Югоизточна Азия следва стъпките на Япония, архипелагът е самобитна лаборатория за създаване на ефикасни политики за справяне със социално-икономическите и екологични последствия от обезлюдяването, феномен, който от ден на ден ще се усеща в международен мащаб.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР