Японското правителство наложи ограничителни мита върху вноса на говеждо месо

...
Японското правителство наложи ограничителни мита върху вноса на говеждо месо
Коментари Харесай

Япония повиши митата за внос на говеждо месо от САЩ

Японското държавно управление наложи ограничаващи мита върху вноса на говеждо месо от Съединени американски щати. Причината за това е, че неговият размер надвишава взаимно контрактуваната квота. Това заяви на конференция в Токио министърът на земеделието, горите и рибарството на страната Котаро Ногами, представен от.

" Защитните мита върху американското говеждо месо ще останат в действие до 16 април. Ние координираме със Съединени американски щати провеждането на съвещания по този въпрос ", сподели Ногами. 

Съгласно двустранното съглашение Съединени американски щати имат право да доставят до 242 хиляди тона говеждо месо на пазара на своя далекоизточен съдружник през финансовата година (приключва в Япония на 31 март). Тази граница обаче към този момент е надвишена. В резултат на това, с цел да отбрани своите производители, Токио подвигна митото за импорт на говеждо месо от 25,8% на 38,5%. Сега страните би трябвало да проведат съвещания в границите на 10 дни, с цел да разрешат спора. Защитните мита от този тип са въведени за първи път от 2017 година насам.

Споровете за вноса на американско месо неведнъж са влошавали двустранните стопански връзки. Японското държавно управление, отбелязва организация Киодо, се опасява това отношение да не навреди на към момента зараждащите канали за разговор с администрацията на американския президент Джо Байдън. По-специално, при започване на април японският министър председател Йошихиде Суга има намерение да посети Вашингтон, където ще организира първите персонални диалози с новия глава на Белия дом. 

В първия ден на 2020 година влезе в действие всеобхватно комерсиално съглашение сред двете страни, което по-специално планува последователно понижаване на вносни мита за американско говеждо, свинско, сирене и вино. В подмяна Съединени американски щати се съгласиха да не покачват митата върху японските коли, което тогава беше намерено застрашено от администрацията на някогашния президент Доналд Тръмп. Вашингтон също се съгласи да понижи или последователно да отстрани митата върху редица японски артикули, в това число автоматизирани машини и говеждо месо. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР