Японският премиер Шиндзо Абе потвърди днес, че подава оставка от

...
Японският премиер Шиндзо Абе потвърди днес, че подава оставка от
Коментари Харесай

Шиндзо Абе: За един политик най-важното е да демонстрира резултат

Японският министър председател Шиндзо Абе удостовери през днешния ден, че подава оставка от поста заради утежняване на здравословното си положение. Министър-председателят направи това изказване на конференция в Токио, съобщи Българска телеграфна агенция.

"За един политик най-важното е да показва резултат. За този резултат съм полагал всички старания през тези 7 години и 8 месеца. Един политик не може да допусне неточности поради това, че здравето му не е в оптимално положение. Отказвам се от пълномощията на министър-председател ", съобщи той.

Абе сподели, че в средата на юли се е почувствал отпаднал. След като по-рано този месец той на два пъти бе в болница за проучвания, лекарите открили рецидив на остаряло негово заболяване - чревно инфектиране, известно като гноен колит.

През юли 2007 година същото заболяване принуди Абе ненадейно да се отдръпна от премиерския пост, който бе заел единствено година по-рано. Министър-председателят, който се върна на власт през 2012 година, през днешния ден изрази надълбоко страдание, че не е съумял да внесе промени в пацифистката конституция на Япония, да подписа следвоенен кротичък контракт с Русия, уреждащ териториалния спор сред двете страни, и да реши въпроса за японците, отвлечени от Северна Корея преди десетилетия.

65- годишният Абе, който в понеделник публично стана най-дълго управлявалият японски министър председател, сподели, че ще остане на поста до избирането на негов правоприемник.

Очаква се изборите за ръководител на ръководещата Либерално-демократическа партия (ЛДП), който автоматизирано ще стане министър председател, да се състоят другия месец. Мандатът на Абе отпред на ЛДП изтичаше през септември следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР