Японският премиер Фумио Кишида проведе поредица от срещи с високопоставени

...
Японският премиер Фумио Кишида проведе поредица от срещи с високопоставени
Коментари Харесай

Японският премиер се зае с погребална дипломация

Японският министър председател Фумио Кишида организира поредност от срещи с високопоставени задгранични представители, нещо, което той дефинира като " погребална дипломация ", заяви Асошиейтед прес.

Кишида организира срещите ден преди да стане хазаин на противоречивата държавна гала в памет на починалия водач Шиндзо Абе. Премиерът беше подложен на рецензии поради това, че упорства за публично държавно заравяне на Абе, който беше погубен през юли, на фона на повдигнатите въпроси по отношение на тесни връзки сред ръководещата партия и Църквата на обединяването (Църквата на Мун). Тази черква е упреквана, че промива мозъците на свои почитатели. Съмнения по отношение на легитимността на държавното събитие провокират и паралелите с имперска Япония от епохата преди Втората международна война.

Кишида споделя, че това е подобаваща респект за Абе като най-дълго управлявалия водач в актуалната политическа история на Япония. Премиерът акцентира, че държавното заравяне ще му даде опция и да се срещне персонално с гостуващи задгранични водачи и да построи по-силни връзки, в миг когато Япония е изправена пред голям брой неотложни проблеми в Североизточна Азия и света - от китайската и севернокорейската военна експанзия до терзанията за районната стопанска система и проблемите на сигурността.

Очаква се през идващите няколко дни Кишида да беседва с към 40 задгранични високопоставени лица в двореца Акасака в Токио.

По-късно през днешния ден Кишида би трябвало да се срещне с вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис на държавна вечеря. Преди това е планувана среща с президента на Виетнам Нгуен Суан Фук, вицепрезидентката на Филипините Сара Дутерте и още десетина високопоставени задгранични представители.

За на следващия ден са планувани диалози с индийския министър председател Нарендра Моди и австралийския му сътрудник Антъни Албанезе.

Китай, който в миналото подлагаше на критика остро това, което смяташе за ходове на консерватора Абе за разширение на японските военни сили и " изчистване " на историята, ще изпрати някогашния министър на науката и технологиите Ван Ган. Той е и началник на Китайската партия на публичния интерес - една от осемте, натоварени със задачата да поучават ръководещата Комунистическа партия и да придават на Китай образ на многопартийна народна власт, отбелязва АП.

Ван е и почитан член на декоративния съвещателен орган на законодателната власт със компетентност в автомобилната промишленост. Не е известно той да е имал някакви контакти с Япония, японския парламент или със фамилията на Абе.

Южна Корея изпраща министър-председателя Хан Дък-су, като се чака той да се срещне с Кишида в сряда.

Според политически наблюдаващи, представени от АП, държавното заравяне на Абе е опит на Кишида да стабилизира властта си, като успокои ръководещите депутати от Либерално-демократическата партия, които са от консервативната политическа секта на Абе.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР