Кишида отбелязва 78-ата годишнина от края на Втората световна война, без да споменава военновременната агресия на Япония

...
Японският премиер Фумио Кишида поднови обещанието си за мир, докато
Коментари Харесай

Японският премиер Фумио Кишида поднови обещанието си за мир, докато Япония отбелязва 78-ата годишнина от Втората световна война поражение вторник

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 15 август 2023 г., 2:00 ч. Япония отбеляза 78-ата годишнина от поражението във Втората световна война, но той не спомена военновременната агресия на страната в Азия, докато трима от неговите бивши и действащи министри посетиха противоречиво светилище, разглеждано от съседните страни като символ на милитаризма.

Япония ще „се придържа към решимостта си никога да не повтори трагедията на войната“, каза Кишида на тържествената церемония в реч, която беше почти идентична с това, което той прочете миналата година.

Кишида не спомена японската агресия в Азия през първата половина на 1900 г. или нейните жертви в региона, както миналата година, след набор от прецеденти от тогавашния министър-председател Шиндзо Абе през 2013 г. в това, което се възприема от неговите критици като ход за омаловажаване на бруталността на Япония по време на войната. атомните бомбардировки на САЩ над Хирошима и Нагасаки, бомбардировките със запалителни бомби в Япония и кървавата наземна битка на Окинава и страданията на японския народ. Той каза, че Япония ще се придържа към обещанието си за следвоенен мир и ще продължи да си сътрудничи със света за справяне с глобалните проблеми. новата национална и отбранителна стратегия, която правителството му публикува през декември, подчертавайки необходимостта от укрепване на способността за нанасяне на удари в голямо прекъсване на следвоенния принцип на Япония само за самоотбрана. Промяната позволява по-тясно военно сътрудничество с техния съюзник, Съединените щати, както и с техните индо-тихоокеански партньори, в лицето на нарастващите заплахи от Китай и Северна Корея.

Император Нарухито повтори своето „дълбоко разкаяние“ относно действията на Япония по време на войната в внимателно нюансирана фраза в речта си, подобно на баща си. Почетният император Акихито посвети кариерата си на компенсиране на войната, водена в името на военновременния император Хирохито, дядото на настоящия император.

Около 1700 участници запазиха минута мълчание по обяд по време на церемонията, проведена в арена Будокан. Тълпата беше много по-малка от 5000-те, които присъстваха години преди пандемията от коронавирус, но десетки представители от 10 префектури в централна и западна Япония също отмениха присъствието си във вторник, тъй като тропическа буря прекоси техния регион.

Докато във вторник Кишида не се молеше в светилището Ясукуни само на една пресечка от церемонията и вместо това изпрати религиозен орнамент, трима бивши и действащи министри от неговия кабинет посетиха - министърът на икономическата сигурност Санае Такаичи , бившият министър на околната среда Шинджиро Коидзуми и бившият министър на търговията и промишлеността Коичи Хагиуда.

Жертвите на японската агресия през първата половина на 20 век, особено Китай и Кореите, гледайте на светилището като на символ на японския милитаризъм, защото почита осъдените военнопрестъпници сред около 2,5 милиона загинали във войната.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР