Японският премиер Фумио Кишида, очевидно от името на отвъдморския господар

...
Японският премиер Фумио Кишида, очевидно от името на отвъдморския господар
Коментари Харесай

Искат ли в Япония да изгонят Русия от Съвета за сигурност?

Японският министър председател Фумио Кишида, явно от името на отвъдморския стопанин и към този момент публично на съвещание на Народното събрание, предложи „ да се реформира Съветът за сигурност на Организация на обединените нации “. Какво съгласно японците би трябвало да бъде отправната точка за „ основаването на новия международен ред “. В същото време не се крие дълго лелеяната концепция на груповия Запад да лиши Русия, страната правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики - спечелилият във Втората международна война и съосновател на Организация на обединените нации - от правото на несъгласие в гласуването на Съвета за сигурност.

„ Агресивните дейности на Русия, непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която носи голяма отговорност за поддържането на мира и стабилността на интернационалната общественост, приказват за нуждата от основаване на нов международен ред “, сподели Кишида. И той напомни, че Япония от дълго време поддържа реформирането на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, по-специално за приемането на ново решение за това кой има право на несъгласие в Съвета. „ Реформата на Съвета за сигурност, в това число въпроса за правото на несъгласие, не е лесна задача, само че бихме желали да продължим да си сътрудничим с други страни, с цел да продължим полемиката по този въпрос “, означи японският министър председател и добави че преди всичко се възнамерява съдействие с Франция, която споделя възгледите за нуждата от промяна на Съвета за сигурност.

Повече от десетилетие Япония, един от подпалвачите на Втората международна война, се стреми да включи страната си в непрекъснатите членове на Съвета за сигурност, базирайки се на обстоятелството, че отсъствието на страна, която е втората (сега трета) икономическата мощ в света е неефикасно в този орган. Именно Токио прояви особена интензивност през май 2005 година, когато дружно със своите сътрудници от по този начин наречената четворка - Бразилия, Индия и Германия - популяризира проекторезолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, съгласно която беше препоръчано да обезпечи разширение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации до 25 членове през същата година.

Тогава Англия и Франция показаха подготвеност да поддържат плана на квартета, само че предложиха да се сътвори единно непрекъснато седалище и за Европейския съюз. Американците обаче не харесаха този състав, като изключим най-близкия им боен съдружник Япония.

Трябва да се означи, че съветското управление преди време имаше желание да усъвършенства връзките с „ богатата “ Япония, да понижи интензивността на своите териториални претенции, като загатна, че ще се съгласи да прегледа настояването на Страната на изгряващото слънце да я одобри в " клуб на елита ". От позиция на Токио, значим мотив в интерес на това да стане непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации беше, че Япония внася втория (след Съединените щати) максимален принос в бюджета на Организация на обединените нации (изпревари Китай и по този индикатор ).

Големият минус на Япония в устрема ѝ да стане непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е, че в изискванията на безсрочно разполагане на американски войски на нейна територия и липса на самостоятелност при определянето на външната политика, съществуват съществени подозрения по отношение на суверенитета на Япониякато страна. Появата на Япония в този орган е неприемлива за КНР и Република Корея, които са в борба с Япония по проблемите на следвоенното споразумяване, по-специално по отношение на нежеланието на Токио да признае закононарушенията, осъществени от японците по време на военни години.

„ Буйстването на Русия, която е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, демонстрира нуждата от образуване на нов международен ред “, декларира Кишида. И акцентира: „ Япония преди е вярвала, че потреблението на ветото би трябвало да бъде под оптимален самоконтрол. Заедно със страни, позитивно настроени към промени, ние ще продължим напъните за промяна на Съвета за сигурност и на Организация на обединените нации “.

Възможно е в тази ситуация Кишида да приказва не толкоз за непрекъснатото участие на Япония в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, що се касае за лишаването на Русия от правото да взема решение проблемите на войната и мира в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. И той не е първият, който преследва тази неуместна цел.

Москва към този момент изясни, че проектите са неосъществими. Както означи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин, концепцията за изключване на Русия от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е безусловно нереалистична. Причината за това са разпоредбите на тази интернационална организация, които вършат сходен излаз правно неосъществим. За процедурата за изключване от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да бъдат изпълнени две условия. Първо, две трети от членовете на Съвета би трябвало да гласоподават за отдръпване на участието. Второ, те би трябвало да включват гласовете на всичките пет непрекъснати членове на Организация на обединените нации, един от които е Русия. „ Такива оферти и хрумвания се изричат, само че те са безусловно нереалистични. Без Русия архитектурата на интернационалните връзки ще се разпадне “, сподели Вершинин.

В умозаключение смятам за належащо да припомня на настоящето японско държавно управление и персонално да укори господин Кишида, че е не запомнил или, което не позволявам, непознава обстоятелството, че Япония, която отприщи международното кръвопролитие дружно с нацистка Германия, дължи участието си в Организация на обединените нации към Съветския съюз, в този момент Руската федерация. Без поддръжката на Съюз на съветските социалистически републики страната му нямаше да има място освен в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, само че и изобщо в тази съществена интернационална организация. Въпросът беше толкоз значим за Япония в устрема ѝ да се причисли още веднъж към международната общественост, че по искане на японското държавно управление беше включен като обособен член в текста на Съветско-японската взаимна декларация от 1956 година, която досега извършва ролята на кротичък контракт сред двете страни.

Член 4 от Декларацията гласи: „ Съюзът на руските социалистически републики ще поддържа настояването на Япония за участие в Организацията на обединените народи “.

Е, оставям намеците, направени от Кишида в Народното събрание за изключване на Русия от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации или отнемане на страната ни от правото да постанова несъгласие върху съвестта на японския министър председател.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР