Японският премиер Кишида ще посети централата във Фукушима, преди да определи датата за започване на спорното изпускане на вода

...
Японският премиер Фумио Кишида казва, че ще посети разрушената от
Коментари Харесай

Японският премиер Фумио Кишида казва, че ще посети разрушената от цунамито атомна централа във Фукушима в неделя, преди да започне работа дата за пускане на пречистените радиоактивни отпадъчни води, тъй като неговото правителство продължава да работи за насърчаване на разбирателството по...

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press 19 август 2023 г., 00:32 ч. Японски риболовни организации, които се тревожат за по-нататъшно увреждане на репутацията от техните морски дарове, докато се борят да се възстановят от инцидента. Групи в Южна Корея и Китай също изразиха загриженост, превръщайки го в политически и дипломатически въпрос.

Правителството и операторът на централата, Tokyo Electric Power Co., казват водата трябва да бъде отстранена, за да се освободи място за извеждане на централата от експлоатация и да се предотвратят случайни течове от резервоарите, тъй като голяма част от водата все още е замърсена и се нуждае от допълнително третиране.

The изданието „не може да бъде отложено“, каза Кишида.

Япония получи подкрепа от Международната агенция за атомна енергия, за да подобри прозрачността и надеждността и да гарантира, че планът на TEPCO отговаря на международните стандарти за безопасност. Правителството също така засили кампания за насърчаване на безопасността на плана у дома и по дипломатически канали.

МААЕ, в окончателен доклад през юли, заключи, че планът TEPCO, ако се изпълнява стриктно по предназначение, ще причини незначително въздействие върху околната среда и човешкото здраве, насърчавайки Япония да продължат напред.

Докато търси разбиране от рибарската общност, правителството също работи, за да обясни плана на Южна Корея, за да предотврати намесата на проблема в отношенията им- сграда. Япония, Южна Корея и САЩ работят за укрепване на тристранните връзки в лицето на растящите заплахи от Китай и Северна Корея. той не спомена начална дата за пускането на водата, която се очаква да бъде в края на август. Той каза, че решението ще вземе предвид подготовката за безопасност и мерките за възможно увреждане на репутацията на рибарството. Японските медии съобщават, че неговите министри ще решат датата на среща следващата седмица.

„Преди да взема окончателно решение, искам да видя от първа ръка на земята и да видим дали са взети максимални мерки за безопасност за освобождаването и дали всички участващи са ангажирани със силно чувство за отговорност за проекта“, каза Кишида.

Той добави, че иска да се увери, че ръководителите на TEPCO споделят силен ангажимент за извеждането от експлоатация на централата и възстановяването на Фукушима.

Мощно земетресение и цунами от 11 март 2011 г. унищожиха охладителните системи на централата Фукушима Даичи, причинявайки стопяване на три реактора и замърсяване на охлаждащата им вода, която оттогава изтича непрекъснато в сутерените на реактора и се смесва с подпочвените води. Водата се събира, филтрира и съхранява в около 1000 резервоара, които ще достигнат своя капацитет в началото на 2024 г.

Водата се третира с така наречената усъвършенствана течна обработка Система, която може да намали количествата на повече от 60 избрани радионуклиди до определени от правителството нива за освобождаване, с изключение на трития, който според правителството и TEPCO е безопасен за хората, ако се консумира в малки количества.

Учените като цяло са съгласни, че въздействието върху околната среда на пречистените отпадъчни води би било незначително, но някои призовават за повече внимание на десетките ниски дози радионуклиди, които остават в тях, като казват, че има данни за техните дългосрочни ефекти върху околната среда и морския живот са недостатъчни и водата изисква внимателно наблюдение.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР