Японският политик националист Шинтаро Ишихара почина на 89 години. Скандалният

...
Японският политик националист Шинтаро Ишихара почина на 89 години. Скандалният
Коментари Харесай

Скандалният националист и бивш губернатор на Токио Шинтаро Ишихара почина на 89 г.

Японският политик националист Шинтаро Ишихара умря на 89 години. Скандалният някогашен губернатор на Токио се прочу най-много със разногласието, провокиран от него в връзките с Китай, откакто предложи Япония да купи противоречиви острови, съобщи Асошиейтед прес.

Ишихара, който преди да стане политик, е публицист, отличаван с награди за романите си, ще бъде запомнен със противоречивите си възгледи и провокативните си изявления, които постоянно разгневяваха дамите и правозащитните организации по време на 30-годишната му депутатска кариера, минала главно в редиците на ръководещата Либерално-демократическа партия.

Ишихара, който се лекуваше от рак на панкреаса и беше в болница от декември, продължи да написа безусловно до предходната седмица, когато положението му ненадейно се утежни и тази заран той умря, заяви фамилията му.

Като регионален шеф на японската столица Ишихара провокира дипломатически скандал с Китай поради следените от Япония острови Сенкаку, за суверенитет над които претендира и Пекин и които в Китай са наричани Дяоюй.

През 2012 година Ишихара предложи токийската регионална администрация да закупи островите от частните им японски притежатели, с цел да ги отбрани от засилващите се териториални искания на Китай, на което Пекин се опълчи. За да успокои ситуацията, японското държавно управление в последна сметка национализира островите, само че този ход изостри още повече териториалния спор и докара до антияпонски митинги и протест на японските артикули в Китай.

В годините по-късно двустранните връзки леко се усъвършенстваха, само че Пекин от ден на ден засилваше настъпателните си дейности към островите, в това число като изпрати кораби на китайската брегова защита. Морската интензивност на Китай в Източно-и Южнокитайско море накара Япония да ускори защитата на най-крайните си югозападни острови.

Като губернатор Ишихара беше и измежду главните движещи сили на кандидатурата на Токио за хазаин на Олимпийските игри през 2020 година Той също така вкара екологични ограничавания против дизеловите коли и работеше за рекламирането на Токийския маратон.

Като върл националист той в никакъв случай не беше надалеч от абсурда. Той предложи Япония да се снабди с нуклеарно оръжие и да се откаже от пацифистката си конституция.

Сексистките и расистките му изявления неведнъж разгневяваха дамите, правозащитните организации, само че и съседите Южна Корея и Китай - които той наричаше с имена от времето, когато първоначално и средата на предишния век Япония окупира огромна част от Източна Азия.

Той ядоса и жителите на потърпевшите от земетресението и цунамито от 2011 година региони с думите, че това злополучие е " божествено наказване " за егоизма на Япония .

През 1995 година Ишихара се отдръпна от националната политика, само че се завърна с гръм и тропот четири години по-късно, когато беше определен за губернатор на Токио и след това завоюва четири поредни мандата, преди през 2012 година да се реалокира за две години в Народното събрание. През 2014 година той дефинитивно се отдръпна от политиката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР