Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято кариера бележи модата повече

...
Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято кариера бележи модата повече
Коментари Харесай

Почина световноизвестният дизайнер Исей Мияке

Японският фешън дизайнер Исей Мияке, чиято кариера бележи модата повече от половин век, е умрял на 84 години, заяви за Агенция Франс Прес служителка в офиса му в Токио.

"Той умря на 5 август вечерта ", сподели тя в телефонен диалог, като отхвърли да уточни името си, както и детайлности за кончината на дизайнера.

ファッションデザイナーの三宅一生さんが死去、84歳…「イッセイミヤケ」世界で評価
Fashion designer Issey Miyake dies at age 84
— The Japan News 日本語 (@JN_Japanese)
Японската социална телевизия и други медии в страната също разпространиха вестта.

Погребението на дизайнера към този момент се е състояло в стеснен фамилен кръг, каквото е било желанието му и не се плануват обществени траурни церемонии.

Japanese fashion designer Issey Miyake dies at 84: office
— AFP News Agency (@AFP)
Роден на 22 април 1938 година в Хирошима, Исей Мияке е седемгодишен, когато на Съединени американски щати правят първата атомна бомбардировка в историята над родния му град на 6 август 1945 година, при която умират 140 000 души. Той оцелява, майка му умира три години по-късно от последствия от радиацията.

Мияке приключва университета за изящни изкуства в Токио, през 1965 година отпътува за Париж, където учи в школата към синдиката на парижката висша мода. През 1970 година основава дизайнерското си студио в Токио, а няколко години по-късно открива първия си бутик в Париж.

През 80-те години стартира да опитва с всевъзможни материи - от пластмаса до железни жици и хартия. Той е пионер във високотехнологичните, комфортни дрехи, като пред грандиозността на висшата мода избира "просто да прави неща ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР