Японският император Акихито ще се отрече от престола на 30

...
Японският император Акихито ще се отрече от престола на 30
Коментари Харесай

Обявиха кога японският император ще абдикира от престола

Японският император Акихито ще се отхвърли от престола на 30 април 2019 година, а от 1 май император ще бъде огромният му наследник, престолонаследникът Нарухито, оповестяват международните организации.
Новината в началото бе обявена от японски медии, а по-късно бе доказана пред публицисти от премиера Шиндзо Абе. Очаква се формалното известие да бъде направено от държавното управление идната седмица.
Абдикирането на Акихито стана допустимо, откакто през лятото в Япония влезе в действие специфичен закон, допускащ на императора - за пръв път от 200 години - да се отдръпна от властта.
Датите бяха избрани на съвещание на специфичния съвет по въпроса за абдикирането на монарха, в което взе участие и министър председателят. В консултациите участваха 10 души, в това число ръководителите на двете камари на Народното събрание, ръководителят на Върховния съд и ръководителят на Управлението на императорския двор.
Самата дата е определена по този начин, че да не нарушава процеса към изборите за локална власт в страната и разискването на бюджета за новата финансова година в Народното събрание.
През август предходната година японският император в послание към нацията изрази невижданото предпочитание да се откаже от престола поради преклонната си възраст. На 23 декември Акихито ще навърши 84 години.
През последните години Акихито имаше и съществени здравословни проблеми - претърпя сърдечна интервенция и бе лекуван от рак на простатата.
Преди законът изискваше императорът да извършва церемониалните си обвързване до края на живота си. Заради желанието му обаче бе основана специфичната комисия.
Последно японски император е абдикирал през 1817 година
Акихито е представител на една от най-старите монархии в света. Той е роден на 23 декември 1933 година В края на 50-те се дами за Мичико - момиче, с което се среща на тенис корта и което не е от висшата аристокрация - акт, с който скандализира японското общество.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР