Японски учени твърдят, че са постигнали пробив в технологията за

...
Японски учени твърдят, че са постигнали пробив в технологията за
Коментари Харесай

Постигнаха пробив в създаването на ембриони от еднополови двойки

Японски учени настояват, че са постигнали пробив в технологията за основаване на биологични наследници на еднополови двойки, пише в. " Ню Йорк Поуст ".

Професор Кацухико Хаяши, специалист по биология на стволови кафези в университета Кюшу е кадърен да отгеда бебета мишки от два мъжки гризача.

Екипът на японския академик първо трансформира кожни кафези на двойка мъжки мишки в плурипотентни стволови кафези. Те имат капацитета да се развият в разнообразни типове кафези или тъкани.

След това откривателите отглеждат тези кафези и ги третират с лекарство, което трансформира стволовите кафези на мъжки гризачи в женски кафези, като по този метод се създават функционални яйцеклетки. Следва оплождането им и имплантирането им в утробата на женски мишки.

Оплождането на тези яйцеклетки и имплантирането им в женски мишки докара до изкуственото забременяване на мишки, чийто родители са еднополови.

И до момента в който единствено 1% от ембрионите - седем от 630 - са израснали в живи дребни мишки, откривателите считат, че опитът евентуално има значими последствия за човешката репродукция.

Причината е, че процесът може да бъде заимствуван при хора посредством вливане на ембриони, основани посредством плурипотентни стволови кафези, в женска вътрешност.

Д-р Хаяши декларира, че ще отнеме към половин десетилетие, с цел да може технологията да се репликира сполучливо при хора. Това значи, че първото биологично бебе на еднополова двойка може да се роди през 2028 година.

Въпреки това, комерсиализацията на създаването ще е допустима към средата на този век. Причината е, че учените ще имат потребност от 10-20 години на проби, с цел да подсигуряват, че този неестествен репродуктивен способ е безвреден за потребление в клиники.

Едно от терзанията са разновидностите и грешките, които могат да бъдат въведени в ДНК-то поради технологията.

Самотни хора и двойки страдащи от неплодородие също ще могат да се възползват от технологията, с цел да се снабдят с биологични наследници.

Според СЗО една шеста от хората по света се борят с неплодородие.

" Това проучване може да даде образец, който да разреши на повече хора да имат биологични деца, като в същото време заобикаля етичните и правни проблеми на донорските яйцеклетки ", пишат Диана Леърд и нейният сътрудник Джонатан Байерл в коментара към журнала Nature.

Разбира се, концепцията за лабораторно отгледани бебета не е лишена от правни и етични възражения, а точно евгенетичните последствия, че хората могат да основат " дизайнерски " бебета.

Съществува и страхът, че хората могат да бъдат принудени да имат дете срещу волята си, като употребява единствено кичур от косата им или малко тяхна кожа.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР