Японски учени са разработили нов тип сензор за температура –

...
Японски учени са разработили нов тип сензор за температура –
Коментари Харесай

Японска разработка показва температурата на цялата повърхност на чиповете

Японски учени са създали нов вид датчик за температура – кино датчик. Той ще даде опция да се следи температурата на чиповете по цялата им повърхнина, а освен в сериозните точки.

Проблемът на актуалните чипове е, че относителният им размер понижава с увеличението на тяхната мощ. Тази наклонност задълбочава казуса с ефикасното отклоняване на топлината, с който все по-зле се оправят вентилационните отвори и другите охладителни системи. Ето за какво актуалните проектанти постоянно преглеждат топлинните резултати още на стадия на планиране.

Обикновено в чиповете се употребяват точкови датчици. Поставени на сериозни за устройството места, те не могат да обезпечат цялостна картина. Принципът на моделиране също не взема решение казуса, чиято успеваемост спада пагубно с намаляването на размера на чиповете. Специалисти от Токийския университет показаха кино термичен датчик, който освен може да следи температурата във всяка точка, само че и на практика не въздейства на механичните свойства на чипа.

Японските експерти употребяват събитие, наречено напречен резултат на Нернст-Етингсхаузен. Той също преобразува топлината в електрически ток, което е съвсем същото като резултата на Зеебек, употребен в точковите датчици, само че по своята същина е термомагнитен и работи в низина, перпендикулярна на температурния градиент: материали на основата на желязо и галий се нанасят върху пластмасово фолио, което дава опция да се получи температурен датчик с плоска повърхнина. Благодарение на гъвкавостта на датчика, той може да се употребява върху чипове с всякаква форма.

Според създателите на плана техният датчик освен ще усили живота на съставените елементи. Той може да се употребява в необятен набор от приложения, да вземем за пример даже в медицината за основаване на топлинни карти на човешкото тяло.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР