Японски суперкомпютър показва, че влажността може да има значителен ефект

...
Японски суперкомпютър показва, че влажността може да има значителен ефект
Коментари Харесай

Ново откритие: Влажният въздух намалява разпространението на заразата

Японски суперкомпютър демонстрира, че влажността може да има забележителен резултат върху разпространяването на вирусните частици на Covid-19, което демонстрира нараснал риск от ковид на зараза в сухи, затворени пространства през зимните месеци.

Констатацията допуска, че потреблението на овлажнители може да помогне за понижаване на инфекциите в миг, когато естественото отваряне на прозореца не е допустимо.

Изследователи от Института Рикен и Университета Кобе използваха суперкомпютъра Fugaku, с цел да моделират излъчванията и потока на вирусоподобни частици, отделяни от инфектирани хора в разнообразни вътрешни среди.

Симулациите демонстрират, че влажността под 30 % води до повече от два пъти количеството аерозолни частици спрямо влажността от 60 %.

Японски откриватели също са открили, че транспарантните лицеви козирки не са толкоз ефикасни за попречване на разпространяването на аерозоли, колкото защитните маски.

Други данни демонстрират, че по време на хранене хората са изложени на по-голям риск от заразяване от тези, които седят до тях, и че броят на артистите в хоровете би трябвало да бъде стеснен и изпълнителите би трябвало да се държат на известно разстояние един от различен.

Изследователски екип от института Ricken, управителен от Макото Цубокора, преди този момент е употребявал суперкомпютъра Fugaku, с цел да симулира предаването на зараза във влакове, работни места и класни стаи. Експертите са открили, че да вземем за пример отварянето на прозорци във влаковете може да усили вентилацията с два до три пъти и по този метод да понижи концентрацията на вирусни частици.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР