Японски съд осъди на смърт мъж, намерен за виновен за

...
Японски съд осъди на смърт мъж, намерен за виновен за
Коментари Харесай

Осъдиха на смърт японец отговорен за пожар, при който загинаха 36 души

Японски съд осъди на гибел мъж, открит за отговорен за причиняване на гибелта на 36 души в фамозното студио за аниме Kyoto Animation през 2019 година, заяви публичната телевизия NHK.
Прочетете още
Смъртоносната офанзива против основаното в Киото студио, по-известно като KyoAni, провокира потрес освен в Япония, където сходни закононарушения са необичайност, само че и в чужбина, като се има поради необятната известност на студиото и жестокостта на закононарушението. Своите съболезнования и съпричастност с потърпевшите и околните им изрекоха доста от международните водачи и бизнес ръководители като канадския министър председател Джъстин Трюдо и основния изпълнителен шеф на " Епъл " Тим Кук.

Основана през 1981 година от фамилна двойка, KyoAni се трансформира в известно име измежду почитателите на анимето с помощта на известни телевизионни сериали като The Melancholy of Haruhi Suzumiya и K-ON! Американска компания за анимация събра 2,4 милиона $ посредством групово финансиране, с цел да помогне на KyoAni да стъпи още веднъж на крайници.

През 2019 година Шинджи Аоба, който в този момент е на 45 години, заля входа на студиото с бензин и го възпламени, което докара до гибелта на 36 души, а още 32-а бяха ранени. Самият Аоба е получил тежки изгаряния и е бил подложен на интензивно лекуване в продължение на близо година.

Той е влезнал в съда в инвалидна количка, бутан от затворнически чиновник, и е отказал опцията да приказва преди прочитането на присъдата му. Белезите от изгарянията по лицето и шията му, получени по време на провокирания от него пожар, са били забележими, оповестява организация Киодо.

Медиите оповестяват, че Аоба е бил изпълнен с ненавист против студиото, защото е бил уверен, че то е изплагиатствало неговия разказ - изказване, което KyoAni отхвърли.

На Аоба бяха повдигнати пет обвинявания, в това число за ликвидиране, опит за ликвидиране и палеж. Неговите юристи пледираха непорочност, потвърждавайки, че клиентът им е страдал от психологично разстройство по време на закононарушението, което му е пречило да прави разлика сред положително и неприятно.

Четейки решението си в четвъртък обаче, съдията постанови, че Аоба не е бил " нито вманиачен, нито с понижен мисловен потенциал по време на закононарушението ", съобщи NHK.

На първото съвещание в процеса против него през септември предходната година той сподели пред съда, че не е очаквал пожарът да убие " толкоз доста " хора, както и че в този момент счита, че е " отишъл прекомерно надалеч ".

Япония и Съединените щати са единствените народи от Групата на седемте (G7), които извършват смъртно наказване. В Япония то е " непокътнато " като най-тежкото допустимо наказване за хора, наказани за голям брой убийства. Към декември 2023 година 107 души са били наказани на гибел, показва " Гардиън ".

Япония извърши последната си екзекуция през 2022 година - посредством обесване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР