Японската централна банка реши днес да запази свръхлибералната си парична

...
Японската централна банка реши днес да запази свръхлибералната си парична
Коментари Харесай

Централната банка на Япония продължава свръхлибералната си парична политика

Японската централна банка реши през днешния ден да резервира свръхлибералната си парична политика, с цел да поддържа стопанската система, която пострада от пандемията, както и с цел да противодейства на дефлацията, съобщи ДПА.

Институцията разшири границите, в които разрешава дълготрайните лихви да се отклоняват от целевото ниво, като част от поредност ограничения, които би трябвало да създадат паричната й политика по-устойчива на фона на продължителната борба против дефлацията.

След двудневното си съвещание централната банка се отхвърли от експлицитните инструкции за изкупуване на борсово търгувани фондове (ETF) за към 6 трлн. йени (55 милиарда долара) годишно, което й дава по-голяма еластичност да свива пазарните си тласъци. Вместо да изкупува активи с авансово избран ритъм, в този момент регулаторът показва, че ще купува единствено при нужда, запазвайки въпреки всичко таван от 12 трлн. йени годишно, прецизира Си Ен Би Си.

Преценихме, че е належащо да поддържане паричното стимулиране в устойчива форма, с цел да реализираме задачата си за инфлация от 2 %, показва банката в официалното съобщение, публикувано след срещата.

Очаквано централната банка остави без смяна задачата за равнище на краткосрочните лихви от минус 0,1 % и нула % за доходността по 10-годишните облигации.

Институцията ще разреши дълготрайните лихви да се отклоняват с 0,25 % над и под целевото ниво вместо с 0,2 % както до момента, осведоми Българска телеграфна агенция.

Приоритет в кратковременен проект е цената на кредитирането да се задържи устойчиво ниска, с цел да се поддържа стопанската система, която пострада от пандемията от COVID-19.

През тримесечието октомври-декември японската стопанска система е повишена с годишен ритъм от 11,7 %, отбелязвайки второ тримесечие на напредък, добавя ДПА.

Според анализатори обаче е малко евентуално икономическото възобновяване да продължи, защото Токио и близките региони са в изключително състояние поради разпространяването на ковид от два месеца и половина. Мярката би трябвало да завърши в неделя, 21 март. Други шест префектури бяха в изключително състояние до началото на март.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР