Японската технологична група SoftBank и американската инвестиционна банка Goldman Sachs

...
Японската технологична група SoftBank и американската инвестиционна банка Goldman Sachs
Коментари Харесай

SoftBank и Goldman финансираха хърватската компания за електроколи Rimac

Японската софтуерна група SoftBank и американската капиталова банка Goldman Sachs вложиха в Rimac в кръг от финансиране от 500 млн. евро, който дава на хърватския производител на електрически коли оценка от над 2 милиарда евро. Rimac ще употребява новите вложения частично за построяването на своя нов бизнес с роботаксита със независимо шофиране, който е бил скрито разработван през последните три години, сподели създателят Мат Римак пред Financial Times. Роботакситата евентуално ще се появят на пазара в идващите пет години, само че са нещо " по-голямо от всичко, което сме правили до момента ", сподели той.

Инвестицията от 500 млн. евро е последният кръг на финансиране за компанията, която започва в гаража на създателя си през 2009 година и се трансформира в един от най-търсените снабдители на технологии в автомобилната промишленост. Досега Rimac Technology има планове с Porsche, Hyundai, Kia, Automobili Pininfarina, Koenigsegg и Aston Martin за произвеждане на съставни елементи за електрически коли.

Миналата година компанията на Rimac подписа договорка за контрол на марката Bugatti на VW, създавайки Bugatti Rimac, която ще създава модели под двете марки. Bugatti Rimac създава хиперколата Rimac Nevera за 2.5 млн. $, електромобил с мощ 1914 конски сили, за който се твърди, че може да форсира от 0 до 60 благи в час за 1.85 секунди. Nevera, която направи своя дебют предходната година, ще излезе на пазара това лято.
Реклама Къде ще отидат парите?
Porsche, един от първите автомобилни производители, подкрепили Rimac, влага в кръга, с цел да резервира каузи си от 22% в компанията. Главният изпълнителен шеф Мат Римак ще остане най-големият акционер на Rimac Group, мажоритарен акционер в неотдавна обединеното Bugatti Rimac и единствен акционер на Rimac Technology.

Чрез привличането на одобрени финансови вложители като SoftBank и Goldman компанията уголемява своята акционерна база и евентуално проправя пътя за листване на фондовия пазар. Римак споделя, че посоката на бизнеса " евентуално ще бъде IPO един ден, само че не бързаме това да се случи ". Основният приоритет на Rimac е " да се концентрира върху построяването на мощна компания с дълготрайна вероятност ".

Средствата от инвестицията ще бъдат употребявани за набиране на още 700 чиновници, създаване на централа на стойност 200 млн. $ в Загреб, и за създаване и произвеждане на акумулатори, програмен продукт и други съставни елементи за електрически коли.

Преди всичко парите ще обезпечат на Rimac самостоятелност от по-големите автомобилни производители, споделя основният изпълнителен шеф. " За нас е доста добре да имаме Porsche и Hyundai като акционери, само че не желаеме да сме напълно подвластни от тях. "
Реклама
На този стадий Хърватия има два еднорога - Rimac и Infobip, бизнес за ИТ и телекомуникации. " Доколкото знамq Италия няма нито един еднорог, макар че е към 12 пъти по-голяма от Хърватия. Така че тази инвестиция е огромно, огромно нещо за района, което демонстрира, че можете да привлечете най-хубавите интернационалните вложители в една в действителност конкурентна промишленост и да извършите значима компания ", споделя Мат Римак.
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР