Японската организация Нихон Хиданкьо - движение, създадено от хора, оцелели

...
Японската организация Нихон Хиданкьо - движение, създадено от хора, оцелели
Коментари Харесай

Коя е организацията Нихон Хиданкьо, носителка на тазгодишната Нобелова награда за мир

Я понската организация " Нихон Хиданкьо " - придвижване, основано от хора, оживели от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки, известни като " хибакуша " - получава тазгодишната Нобелова премия за мир, заяви през днешния ден норвежкият Нобелов комитет, съобщи Ройтерс.

По-долу са показани някои обстоятелства за историята и напъните на придвижването.

Атомна бомбардировка на Япония

През 1945 година Съединените щати пускат две атомни бомби над Япония, с цел да сложат завършек на Втората международна война и да избегнат извънредно скъпоструващата инвазия на японските острови.

Двете бомби убиват общо към 120 000 души в Хирошима и Нагасаки, а още хиляди умират през идващите години от изгаряния и увреждания в резултат на радиацията. Двете атомни бомби са единствените нуклеарни оръжия, употребявани по време на война.

Организации на локално равнище

За ориста на оживелите след бомбардировките в Хирошима и Нагасаки дълго време не се приказва обществено, изключително в първите години след края на войната.  

През 1956 година локални сдружения на " хибакуша ", дружно с жертвите на тествания на нуклеарни оръжия в Тихия океан, основават Японската конфедерация на организациите на потърпевшите от атомни и водородни бомби. Организацията, чието име на японски е кратко на " Нихон Хиданкьо ", се трансформира в най-голямата и авторитетна организация на " хибакуша " в Япония. 

BREAKING NEWS
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2024 to the Japanese organisation Nihon Hidankyo. This grassroots movement of atomic bomb survivors from Hiroshima and Nagasaki, also known as Hibakusha, is receiving the peace prize for its…
— The Nobel Prize (@NobelPrize)
Свидетелски показания

През годините " Нихон Хиданкьо " е предоставила хиляди свидетелски показания, свързани с претърпяното от хората при атомните бомбардировки. Тя разгласява резолюции, насочва апели и всяка година изпраща делегации в организации като Организация на обединените нации и на редица мирни конференции, отстоявайки идеята за нуклеарно разоръжаване.

Движението спомага за световното опълчване на нуклеарните оръжия посредством силата на свидетелствата на оживелите, като в същото време провежда просветителни и осведомителни акции и насочва строги предизвестия за последствията от разпространяването и потреблението на нуклеарни оръжия. 

Бъдещето

С всяка минала година броят на оживелите след двата нуклеарни гърмежа в Япония преди близо 80 години понижава, само че гражданското придвижване е изиграло значима роля за запазване на паметта и за предаване на грижата за нея на идващите генерации.

* Във видеото:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР