Япония изстреля ракета, носеща спускаемия модул към Луната в космоса след три забавяния

...
Японската мисия Лунен снайперист“ стартира в четвъртък, докато космическата програма
Коментари Харесай

Японската мисия „Лунен снайперист“ стартира в четвъртък, докато космическата програма на страната изглежда да се възстанови от поредица от скорошни злополуки, седмици след историческия лунен триумф на Индия.

Само Съединените щати, Русия, Китай и от миналия месец Индия са кацнали успешно сонда на Луната, с две неуспешни японски мисии - една публична и една частна.

Гледан от 35 000 души онлайн, H -Ракета IIA излетя рано в четвъртък от южния остров Танегашима, носейки спускаемия модул, който се очаква да кацне на лунната повърхност в началото на 2024 г.

За възгласи и аплодисменти от контрола на мисията, "SLIM" лунната сонда и Космически изследователски сателит XRISM, разработен съвместно с американската и европейската космически агенции, се разделиха скоро след това.

Изстрелването вече беше отлагано три пъти поради лошо време.

Умният спускаем апарат за изследване на Луната (SLIM) е наречен "Луната" Sniper", тъй като е проектиран да каца в рамките на 100 метра от конкретна цел на повърхността.

Това е много по-малко от обичайния обхват от няколко километра.

"Чрез създаването на спускаемия апарат SLIM, хората ще направят качествена промяна към възможността да кацнем където искаме, а не само там, където е лесно да се кацне", каза японската космическа агенция JAXA преди изстрелването.

"Постигайки това, ще стане възможно да кацаме на планети, дори по-оскъдни на ресурси от Луната."

В световен мащаб "няма предишни случаи на точно кацане върху небесни тела със значителна гравитация като Луната", добави агенцията.

XRISM ще извърши "рентгенови спектроскопски наблюдения с висока разделителна способност на горещ газов плазмен вятър, който духа през галактиките във Вселената", според JAXA.

Те ще помогнат за изучаването на "потоците от маса и енергия, разкривайки състава и еволюцията на небесните обекти".

Сериозна играчка< /h2>

Спускаемият апарат е оборудван със сферична сонда, разработена съвместно с компания за играчки.

Малко по-голям от топка за тенис, той може да променя формата си, за да се движи по лунната повърхност.

Миналия месец Индия приземи кораб близо до южния полюс на Луната, исторически триумф за нейната евтина космическа програма.

Успехът дойде дни след като руска сонда се разби в същия регион и четири години след предишна индийска сонда опитът се провали в последния момент.

Индия в събота също изстреля сонда, носеща научни инструменти за наблюдение на най-външните слоеве на Слънцето в четиримесечно пътуване.

Миналите опити на Япония също се провалиха, включително миналата година, когато изпрати лунна сонда на име Omotenashi като част от мисията Artemis 1 на Съединените щати.

С размерите на раница, Omotenashi би бил най-малкият апарат за кацане на Луната в света, но беше изгубен.

А през април японският стартъп ispace се провали в амбициозен опит да стане първата частна компания, кацнала на Луната, губейки комуникация със своя кораб след това, което описа като „твърдо кацане“.

Япония също имаше проблеми с ракетите си за изстрелване, с неуспехи след излитане следващото поколение H3 през март и нормално надеждния Epsilon с твърдо гориво през октомври миналата година.

През юли тестът на ракета Epsilon S, подобрена версия на Epsilon, завърши с експлозия 50 секунди след запалването.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР