Японската Kyocera залага дела си в японския телекомуникационен оператор KDDI,

...
Коментари Харесай

Японска компания влага $10 млрд. в производство на чипове


Японската Kyocera залага каузи си в японския телекомуникационен оператор KDDI, с цел да финансира цех за полупроводници (снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки несигурните стопански условия, японската компания Kyocera залага каузи си в телекомуникационния оператор KDDI, с цел да си обезпечи финансиране, с което да разшири своя полупроводников бизнес. Това е следващата огромна инвестиция в чип промишлеността.

Въпреки че мнозина познават Kyocera със здравите смарт телефони, таблети и офис-оборудването ѝ, компанията в действителност е главен снабдител на керамични съставни елементи и технологии за пакетиране, употребявани в производството на полупроводници. Фирмата в началото се е наричала Kyoto Ceramic Company, преди да бъде преименувана при започване на 80-те години.

Сега Kyocera възнамерява в границите на идващите 3 години да удвои своите финансови разноски до $9,78 милиарда, като се стреми да яхне вълната на напредък при полупроводниците и да разшири заводите си, заяви Nikkei Asia. Голяма част от средствата ще отидат за разширение на производството на чипове, до момента в който почти 3 милиарда $ компанията ще вложи за научноизследователска и развойна активност.

За да финансира тези вложения, Kyocera ще заеме до $7,5 милиарда, употребявайки своите акции в KDDI като поръчителство. Kyocera държи 15 % дял в японския телекомуникационния оператор, оценен на почти 10 милиарда $. За първи път компанията, която не е склонна към задължения, употребява своите вложения в KDDI.
още по темата
Новината идва единствено седмици откакто Kyocera разгласи новия си цех за чипове в Нагасаки, Япония. Фабриката ще наеме 1000 служащи, когато влезе в употреба през 2026 година Заводът ще създава керамични съставни елементи и полупроводникови пакети, заяви президентът на Kyocera Хидео Танимото пред Nikkei.

Производствената агресия на Kyocera се случва в миг, когато полупроводниковата промишленост има компликации да посрещне насъбраното търсене вследствие на пандемията. До 2024 година индустриалната асоциация SEMI чака производителите на чипове да похарчат 500 милиарда $ за създаване на 84 нови заводи.

И въпреки всичко отслабващата стопанска система слага под подозрение въпроса дали новите заводи са оправдани. Този месец Micron регистрира спад на приходите си с 88 % на годишна база, защото търсенето на DRAM и NAND флаш е намаляло. В отговор, компанията редуцира 10 % от световната си работна мощ и понижи финансовите разноски за фискалната 2023 година.

Междувременно чипмейкърите AMD, Intel и Nvidia претърпяха проваляне на Уолстрийт през последните месеци, защото търсенето на лични компютри спадна на фона на страховете от криза и растящата инфлация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР