Японската компания Тошиба обяви плановете си за разделяне на две

...
Японската компания Тошиба обяви плановете си за разделяне на две
Коментари Харесай

Toshiba се разделя на две компании

Японската компания " Тошиба " разгласи проектите си за делене на две компании, преразглеждайки противоречивото предложение за делене на три след бурния интервал за известния промишлен конгломерат.

Групата съобщи, че възнамерява да отдели сегмента си за устройства , в това число бизнеса си с полупроводници, в опит да форсира вземането на решения и да увеличи успеваемостта на акциите.

Акционерите, които се сблъскаха с управлението по отношение на най-хубавия път за развиване на проблематичната компания, към момента би трябвало да одобрят предлагането при гласоподаване, което се чака през март. Първоначалният проект за делене срещна мощна опозиция от страна на някои основни вложители.

Фирмата също по този начин съобщи, че ще се освободи от каузи си в бизнеса с климатични съоръжения Toshiba Carrier и ще се опита да продаде подразделенията си за асансьори и осветяване.

" Смятаме, че отделянето е оптимално ", съобщи пред вложителите президентът и основен изпълнителен шеф Сатоши Цунакава, като даде обещание, че това ще " разреши по-бързи и гъвкави интервенции ".
Той съобщи, че рационализирането на интервенциите ще разреши на вложителите да изберат частта от бизнеса, която ги интересува.

Първоначално " Тошиба " показа проект за делене на три през ноември предходната година, което анализаторите нарекоха тест за други японски колоси. Но през днешния ден тя съобщи, че " защото това е първата широкомащабна трансакция за делене в Япония... се оказва, че има спънки, които не са били предстоящи в началото ". Сред тях са по-високите от предстоящото разноски и продължителният развой на листване на двете нови сдружения. Вместо това двустранното делене " може доста да понижи разноските за делене, да обезпечи финансова непоклатимост на всяко сдружение и доста да понижи несигурността при отделянето ", съобщи компанията. Очаква се разделянето да коства 20 милиарда йени (173 млн. долара) за две години, като настоящите разноски също ще се усилват с 13 милиарда йени годишно. Но Цунакава съобщи, че това ще бъде обезщетено от проектите за понижаване на оперативните разноски с 30 милиарда йени годишно.

Японският колос желае да завърши разделянето до втората половина на финансовата 2022-23 година, само че към момента може да се сблъска със съпротивата на акционерите.

General Electric и Johnson & Johnson оповестиха делене през последните месеци - ход, който съгласно анализаторите значително е натрапен от финансовите пазари.

Отделянето може да бъде метод за огромните корпорации да основат по-голяма стойност и да рационализират активността си, само че също по този начин може да ограничи координацията сред секторите, споделят специалисти.

" Тошиба " води началото си от 1875 г . и в миналото е била знак на напредналата софтуерна и икономическа мощност на Япония, само че от няколко години е затънала в разтърсвания. Миналата година акционерите гласоподаваха за отстраняването на ръководителя на борда на шефовете след поредност от кавги и загуби, което бе рядка победа за вложителите деятели в корпоративна Япония.

Компанията разгласи Toshiba Tec и нейните подразделения за климатизация, асансьори и осветяване за " неосновни действия ". Тя към този момент се съгласи да продаде Toshiba Carrier на основаната в Съединени американски щати Carrier Corporation в договорка, за която се оповестява, че е на стойност към 100 милиарда йени. Понастоящем конгломератът има 60% от акциите на компанията за климатици и ще резервира единствено 5%, когато продажбата завърши по-късно тази година. Той съобщи, че се надява да подписа покупко-продажби за освобождение от звената за асансьори и осветяване през идващите два месеца
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР