Япония ще развива ядрената енергетика, включително проектирането и изграждането на

...
Япония ще развива ядрената енергетика, включително проектирането и изграждането на
Коментари Харесай

Япония се връща към ядрената енергия, ще строи и нови реактори

Япония ще развива нуклеарната енергетика, в това число проектирането и построяването на нови реактори, което е належащо за основаване на зелена стопанска система, разгласи японският министър председател Фумио Кишида.

" Ядрената сила и възобновимата сила са от решаващо значение за продължение на зелената промяна на стопанската система ", сподели в сряда министър председателят, представен от The Japan Times.

Той означи, че Япония ще рестартира още седем нуклеарни реактора от лятото на 2023 година. Така броят на реакторите, върнати в работа след повредата в АЕЦ " Фукушима-1 " през март 2011 година, ще се усили до 17 от 33 реактора в Япония.
 Кои страни създават най-вече нуклеарна сила и кои зависят най-вече от нея?
Кои страни създават най-вече нуклеарна сила и кои зависят най-вече от нея?

70% от тока в една европейска страна идва от АЕЦ

По-рано на японските медии стана известно също, че Токио възнамерява да усили живота на реакторите над настоящия предел от 40 години, с цел да обезпечи постоянни енергийни доставки и да понижи излъчванията на въглероден диоксид в атмосферата.

Преди това японското държавно управление си сложи за цел да реализира 20-22% дял на нуклеарната сила в енергийния баланс на страната през фискалната 2030 година

Japan Times напомня, че японските управляващи тази година се сблъскаха с дефицит на гориво за произвеждане на електричество, както и с необикновена топлота, което утежни обстановката. Токио трябваше да се оправя с енергийна рецесия два пъти, в това число в края на юни по време на най-лошата гореща вълна от повече от век.

Япония, която интензивно строи атомни електроцентрали от 70-те години на предишния век, се отхвърли от развиването на промишлеността през 2011 година след злополуката във Фукушима. Повечето от реакторите в страната бяха затворени или спрени.

Преди повредата в страната работеха 60 енергоблока с мощ 49 GW, а в този момент действително работят единствено 10 блока с мощ към 5 GW. От останалите 27 реактора са изцяло затворени, а други 23 не подават сила към мрежата.

През 2021 година работещите блокове са генерирали 61,2 милиарда kWh, което е единствено 7,2% от общия енергиен микс на Япония.

" Ядрен подем ". Франция ще построи 6 нови атомни реактора

Европейската страна не се отхвърля от нуклеарната сила

Сега задачата на държавното управление е до 2030 година делът на нуклеарната сила в салдото да доближи 20-22%. До лятото на 2023 година японските управляващи, съгласно локални медии, желаят да рестартират седем реактора с мощ 4,2 GW. Правителството също възнамерява да усили живота на атомните електроцентрали от 40 години на 60 години.

В страната има и два дълготрайни строителни плана: Shimane-3 за 1,4 GW се строи от 2006 година, а Okhma за 1,3 GW от 2010 година Преди повредата във Фукушима в страната бяха създадени осем плана за 11,7 GW, само че осъществяването им беше отсрочено.
 Азия залага на атомната сила
Азия залага на атомната сила

Броят на предстоящите нови реактори надвишава 200

Връщането към нуклеарната енергетика се дължи на сериозна енергийна рецесия.

През последните години основата на енергийната промишленост на Япония са топлоелектрическите централи: към 40% от електрическата енергия в страната се генерира от газ, 30% от въглища, 20%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР