Япония се присъедини днес за първи път към останалите членове

...
Япония се присъедини днес за първи път към останалите членове
Коментари Харесай

Г-7 обеща до края на 2022 г. да спре финансирането на изкопаеми горива в чужбина

Япония се причисли през днешния ден за първи път към останалите членове на Групата на седемте индустриални страни, като даде обещание до края на годината да приключи общественото финансиране на планове за изкопаеми горива в чужбина, с цел да подкрепи битката с световното стопляне.
Хосода Кеничи (ц) - държавен министър по икономическите въпроси, търговията и индустрията на Япония
" Ангажираме се да прекратим новата директна обществена поддръжка за интернационалния енергиен бранш на изкопаемите горива без ограничавания до края на 2022 година ", обявиха министрите на енергетиката и климата от Г-7 в взаимно изказване след диалозите в Берлин.

Терминът " безграничен " се отнася до планове, които не употребяват техники за компенсиране на част от замърсяването, породено от излъчванията на въглероден диоксид.

Прекратяването на дотациите за интернационалния енергиен бранш, употребяващ изкопаеми горива, към този момент беше част от поредност от задължения, контрактувани от към 20 страни на миналогодишната среща на върха за климата COP26 в Глазгоу.

Шест от клуба на богатите страни от Г-7 бяха измежду подписалите ги тогава: Англия, Канада, Германия, Франция, Италия и Съединените щати, до момента в който Япония се възпротиви.

" Добре е, че Япония - най-големият финансист на изкопаеми горива в света, в този момент се причисли към останалите страни от Г-7, поемайки общ ангажимент да приключи финансирането на изкопаеми горива в чужбина ", сподели Алдън Майер, старши помощник в мозъчния концерн за политика в региона на климата E3G.

Ангажиментът към момента разрешава някои " лимитирани " изключения от финансирането на изкопаеми горива, стига те да са в сходство с Парижкия пакт от 2015 година за ограничение повишението на световната температура. Но Майер съобщи, че страните, които желаят да създадат това, ще бъдат изправени пред " доста тежка преграда за превъзмогване ".

По време на диалозите си в границите на Г-7 министрите се ангажираха значително да прекратят потреблението на изкопаеми горива в своите електроенергийни браншове до 2035 година, макар мощното напрежение на енергийния пазар поради нахлуването на Русия в Украйна.

" Освен това се ангажираме да реализираме цел за реализиране на преобладаващо декарбонизирани електроенергийни браншове до 2035 година ", обявиха те.

Абсурд

За да реализират тази цел, държавите-членки дадоха обещание да усилят " нужните технологии и политики за прехода към чиста сила " и да ускорят последователното унищожаване на въглищата.

Обещанието беше приветствано от природозащитниците в миг, когато войната в Украйна докара до повишаване на цените на силата, а западните страни се пробват да се откажат от съветския импорт.

" В една доста сложна геополитическа обстановка страните от Г-7 се сплотяват зад концепцията за преустановяване на потреблението на изкопаеми горива до 2035 година в енергийния бранш. Това е забележителен прогрес ", съобщи Дейвид Рифиш от екологичната група Germanwatch.

По време на заключителната конференция немският министър на енергетиката Роберт Хабек приветства поетите от страните от Г-7 задължения, като съобщи, че те са " мощен сигнал за по-силна отбрана на климата ".

Наред с обещанието до края на годината да се спре финансирането на планове за изкопаеми горива в чужбина, Хабек посочи съглашението на клуба до 2025 година да се откаже от всички " неефективни дотации за изкопаеми горива ".

" Това, че възнаграждаваме държание, което вреди на климата, било посредством директни дотации, било посредством данъчни облекчения... е неуместно и този парадокс би трябвало да бъде преустановен ", сподели той пред кореспонденти.

Според Международната организация по енергетика (МАЕ), с цел да се резервира задачата за ограничение на световното стопляне до 1,5℃, би трябвало неотложно да се спре финансирането на всички нови планове за изкопаеми горива.

Организацията Oil Change International е пресметнала, че сред 2018 и 2020 година единствено страните от Г-20 са обезпечили финансиране на планове за рандеман на петрол, въглища и газ в чужбина в размер на 188 милиарда $. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Берлин / Германия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР