Япония се готви да разшири извънредните ограничения до още осем

...
Япония се готви да разшири извънредните ограничения до още осем
Коментари Харесай

Япония разширява Covid ограниченията на фона на безпрецедентен скок на случаите

Япония се готви да разшири изключителните ограничавания до още осем префектури , с цел да се пребори с повишаването на случаите на COVID-19 , защото нарастват терзанията за напрежение върху здравната система в Токио, до момента в който е хазаин на Олимпиадата, оповестяват " Ройтерс " и " Ал Джазира ".

Планираният ход идва в четвъртък, защото коронавирусните инфекции набъбнаха с невиждани темпове , засенчиха летните игри и провокираха подозрения по отношение на оправянето на премиера Йошихиде Суга с пандемията.

В сряда Токио регистрира рекордни 4 166 нови случая , до момента в който в цялата страна новите случаи са над 14 000 .

" Новите инфекции се усилват с невиждано бързи темпове ", сподели икономическият министър Ясутоши Нишимура пред група специалисти, които преглеждат предлагането за разширение на рестриктивните мерки. " Не единствено в района на националната столица, само че започвайки от региона Кансай и северния район Канто, броят на новите инфекции се е нараснал в цялата страна на равнища, които в никакъв случай не сме виждали до момента . "

" Ситуацията на място е извънредно тежка ", сподели той, добавяйки: " Виждаме клъстери, където рядко сме ги виждали преди, да вземем за пример в универсални магазини, фризьорски салони и учебни заведения . "

Последните стъпки, които влизат в действие от неделя, значат, че над 70 % от популацията на Япония ще бъде под някакъв тип ограничавания . Вече шест префектури, в това число Токио, са в цялостно изключително състояние, което ще остане в действие до 31 август, до момента в който още пет са под по-малко строгите наставления.

Но специалистите се питат дали стъпките, които са най-вече доброволни, ще имат огромен резултат , защото хората са изтощени да остават у дома, даже когато се популяризира мощно заразният вид Делта.

Според Националния институт по инфекциозни заболявания от началото на този месец разновидността Делта е съставил почти 90 % от новите случаи в района Канто и 60 % в региона Кансай .

Последното уголемение следва внезапна реакция против проекта на Суга да ограничи хоспитализацията на пациенти с COVID-19 до тези, които са съществено заболели и тези, които са изложени на риск да станат такива, до момента в който на други се споделя да се изолират вкъщи .

" Ситуацията в здравната система е тежка и е нужна незабавна рамка ", сподели Масатака Иногучи, заместител -председател на Токийската здравна асоциация, пред група от съветници в Токио.

Промяната в политиката има за цел да се оправи с дефицита на болнични кревати , само че критиците споделят, че това ще докара до увеличение на смъртните случаи , защото положението на пациентите може да се утежни бързо.

Опозицията подлага на критика политиката в Народното събрание в сряда, като Акира Нагацума, някогашен здравен министър и заместник-лидер на Конституционно-демократичната партия, я назова " злополучие, породено от индивида ".

В отговор на рецензията Суга сподели, че смяната е ориентирана към райони с повишаване на случаите на COVID-19, като Токио, и не е национална. Той даде обещание да изясни смяната и да потърси публично схващане.

Но реакцията е удар за Суга, чиито равнища на поддръжка към този момент спаднаха до рекордно ниски преди надпреварата за водачество на ръководещата партия и общите избори по-късно тази година. Проучванията демонстрират, че доста японци са срещу провеждането на Олимпиадата , до момента в който страната се бори да ограничи пандемията и да имунизира популацията.

Суга и уредниците на Олимпиадата обявиха, че няма връзка сред скока в случаите и игрите , които започнаха на 23 юли и ще приключат на 8 август.

Най-малко 270 души, упълномощени за игрите, са дали позитивен тест от 1 юли, само че специалистите споделят, че наподобява не е имало кръстосано предаване, защото " балонната система ", основана за делене на тези на спортното събитие и жителите на японската столица, работи.

Япония регистрира общо 971 904 инфекции и 15 246 смъртни случая досега.
 Епидемиолог: Олимпиадата би трябвало да спре
Епидемиолог: Олимпиадата би трябвало да спре

Пандемията буди паника в Япония
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР