Япония привика посланика на Китай заради обаждания за „тормоз“ във Фукушима

...
Япония привика посланика на Китай, след като фирмите бяха залети
Коментари Харесай

Япония привика посланика на Китай, след като фирмите бяха залети от телефонни обаждания за „тормоз“ след изпускането на вода от атомната електроцентрала във Фукушима, с министър-председателя на страната Фумио Кишида казвайки, че са хвърляни камъни по нейните дипломатически мисии и училища в Китай.

„Има множество обаждания за тормоз, за ​​които се смята, че идват от Китай, и случаи на хвърляне на камъни в японското посолство и японските училища. Трябва да се каже, че това е за съжаление“, каза Фумио Кишида пред репортери в понеделник.

„Привикахме китайския посланик в Япония днес и настоятелно го призовахме да призове китайския народ да действа по спокоен и отговорен начин“, каза той.

Миналата седмица Китай забрани целия внос на морски дарове от своя съсед, след като Япония започна да изпуска вода за охлаждане от засегнатата централа във Фукушима в операция, която Токио и ядреният надзорен орган на ООН заявиха, че е безопасна.

Оттогава произволно избрани японски фирми, вариращи от пекарни до аквариуми, са получили хиляди понякога обидни обаждания, за които се смята, че са от китайски номера.

Потребителите на социални медии в Китай публикуваха записи и видеоклипове на тези разговори, някои от които привлякоха десетки хиляди харесвания и голям брой коментари.

Interactive_Fukushima_waste water_map

Посолството на Япония през уикенда призова десетките хиляди японци, живеещи в Китай, да не се представят и да не говорят на висок глас на публично място.

Заместник-министърът на външните работи Масатака Окано каза на китайския посланик У Дзянхао, че Пекин трябва правилно да информира обществеността, „вместо ненужно да повдига безпокойството на хората, като предоставя информация, която не се основава на научни доказателства“, се казва по-рано в изявление на външното министерство.

„От началото на уволнението… имаше множество телефонни обаждания и друг тормоз във връзка с уволнението, за които се подозира, че произхождат от Китай. Оттогава ситуацията не се е подобрила“, каза Окано на Ву.

„Редица подобни инциденти се случват и в Китай срещу съоръжения, свързани с Япония. Това е изключително жалко и ние сме дълбоко загрижени“, каза той, според съобщението.

В понеделник тя заяви, че е увеличила мерките за сигурност извън японските училища и дипломатическите мисии в Китай.

Говорител на китайското външно министерство каза, че не е запознат с въпроса, когато го попитаха за обвиненията в тормоз на редовен брифинг в понеделник.

Според японски медии е имало няколко инцидента с хвърляне на камъни и яйца в японски училища.

В Китай камък е бил хвърлен в японско училище в крайбрежния град Кингдао в четвъртък, според генералното консулство на Япония в града.

Когато го попитаха за инцидента в Кингдао и обажданията за тормоз, говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин защити досиетата на Китай за осигуряване на безопасност на чужденците.

„Китай винаги защитава безопасността и законните права и интереси на чужденци в Китай в съответствие със закона“, каза Уанг.

Япония започна да изпуска в Тихия океан отпадъчни води от Фукушима на стойност над 500 олимпийски плувни басейна, 12 години след като цунами извади от строя три реактора при една от най-лошите атомни аварии в света.

Операторът на завода TEPCO казва, че всички радиоактивни елементи са били филтрирани с изключение на трития, чиито нива са в безопасни граници.

Резултатите от тестовете от началото на изхвърлянето са потвърдили това, според японските власти.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР