Япония планира да излее в морето над 1 милион тона

...
Япония планира да излее в морето над 1 милион тона
Коментари Харесай

Япония иска да излее в морето радиоактивна вода от авариралата АЕЦ Фукушима 1

Япония възнамерява да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала " Фукушима 1 ", заяви през днешния ден държавното управление, представено от международните организации.

Ройтерс отбелязва, че това решение евентуално ще разгневи прилежащи страни като Южна Корея. Изливането на радиоактивната вода в морето повече от едно десетилетие след нуклеарната злополука ще нанесе нов удар на рибарската промишленост в североизточната японска префектура Фукушима, която от години се опълчва на тази мярка.

Японското държавно управление увери, че водата, която ще бъде източена, като цяло е изчистена от радиоактивни субстанции. Тя още веднъж ще бъде филтрирана за унищожаване на нездравословни изотопи и ще бъде разредена, с цел да дава отговор на интернационалните стандарти.

Подготовката на интервенцията ще отнеме към две години. Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи десетилетия.

Решението бе оповестено към три месеца преди летните олимпийски игри в Токио. Спортни надпревари ще се състоят на до 60 километра от АЕЦ " Фукушима 1 ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР