Япония отдава почит днес на жертвите на земетресението от 2011

...
Япония отдава почит днес на жертвите на земетресението от 2011
Коментари Харесай

Япония отбелязва десет години от ядрената катастрофа във Фукушима

Япония отдава респект през днешния ден на жертвите на земетресението от 2011 година и породеното от него цунами в североизточната й част, довели до най-тежката нуклеарна акцидент в света след рецесията в Чернобил през 1986 година, съобщи ДПА.

Днес за отбелязване на десетата годишнина от нещастието, в цяла Япония ще има възпоменателни служби. Император Нарухито, императрица Масако и министър председателят Йошихиде Суга се очавка да вземат участие в гала в Токио, която ще бъде в скъсен вид поради коронавирусната пандемия.

Земестресението с магнитуд 9, последвано от цунами, разтресе Япония на 11 март 2011 година и лиши живота на към 18 400 души, множеството от които бяха от префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, по данни на японската полиция.

Вследствие на естественото злополучие в три от реакторите на атомната електроцентрала "Фукушима 1 " се получи неконтролиран нуклеарен разпад, откакто цунамито връхлетя оборудванията. Броят на хората, които починаха поради бавната евакуация е 3767, в това число 2313 в префектура Фукушима, по данни на Агенцията за възобновяване.

Около 36 000 души към момента не могат да се завърнат в домовете си в регионите към развалената атомна електроцентрала, която се намира на 230 км североизточно от Токио, още веднъж по данни на Агенцията за възобновяване.

Според критици действителният брой на евакуираните от Фукушима е доста по-голям. Те настояват, че централното и локалните държавни управления не са проучили изискванията на живот на тези, които са били принудени да изоставен домовете си в региона на централата.

По мотив годишнината Лейди Гага насочи топло обръщение към японците.

„ Сякаш през вчерашния ден гледах потресаващите фрагменти от опустошителното земетресение и цунами по новините и мислех с какво мога да оказа помощ. Изпитвам почитание към хората в Япония поради тяхната мощ, добрина и обич един към различен. Мисля, че това дава вяра на хората, които се борят с пандемията по целия свят”, сподели Гага.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР