Япония иска да е по-голям играч в сектора на електромобилите,

...
Япония иска да е по-голям играч в сектора на електромобилите,
Коментари Харесай

Япония толкова иска да е в надпреварата за електромобили, че скючи сделка със САЩ за търговия с минерали

Япония желае да е по-голям състезател в бранша на електрическите автомобили, Дори подписа договорка за търговия с минерали със Съединени американски щати. Въпреки това има доста да наваксва, а рестриктивните мерки при ресурсите могат да забавят напредъка на страната.

През март Токио подписа Споразумението за сериозните минерали сред Съединени американски щати и Япония, което обвързва двете с уговорката за " подсилване на веригите за доставки и поощряване на технологиите за акумулатори за електрически автомобили ", написа CNBC.

Според договорката минералите от Япония ще дават отговор на условията за доставяне с данъчни заеми за електрически транспортни средства в Съединени американски щати. Според Закона за понижаване на инфлацията през 2022 година, е нужно да се подтиква локалното произвеждане на електрически транспортни средства и акумулатори. Експерти считат, че сходни покупко-продажби " нормално лишават години ". Япония обаче желае допустимо най-бързо да извърши тези условия.

Докато западните и китайските производители на коли управляват почти 90% от международния пазар на електрически автомобили през 2022 година, японските им противници имаха дял от по-малко от 5%, съгласно Nikkei Asia.

Производители като Toyota имат проекти да запълнят тази " празнота ". Новият изпълнителен шеф Сато Коджи разгласи, че Toyota възнамерява да пусне 10 нови модела електрически транспортни средства до 2026 година
 Китай има проблем с промишленост си за редкоземни детайли, който може да бъде употребен против страната
Китай има проблем с промишленост си за редкоземни детайли, който може да бъде употребен против страната

. Делът на азиатската страна в световната минна продукция е понижен много през 2021 година

Това е огромна смяна, имайки поради, че предишния септември, неговият предходник Акио Тойода съобщи, че автомобилният производител ще продължи да влага в разнообразни електрифицирани транспортни средства - вместо да се насочи напълно към напълно електрически транспортни средства с акумулатори.

Японските производители обичайно се концентрират повече върху хибридите и водородните транспортни средства. След Toyota, автомобилни производители като Honda и Nissan оповестиха обилни нараствания на своите напълно електрически модели коли. Но въпреки всичко хибридите към момента съставляват 96,8% от продажбите на нови електрически автомобили в страната, съгласно Японската асоциация на дилърите на коли.

Важните запаси за произвеждане на електрически автомобили

Япония е подвластна от Китай за значими минерали, които са от от огромно значение за производството на съставни елементи за електрически автомобили. Над 90% от електрическите автомобили имат мотори, за които са нужни редкоземни детайли, които са географски съсредоточени в Китай, съгласно Международната организация по енергетика.

Китай рафинира 90% от тези детайли, както и 60% - 70% от литий и кобалт, които са нужни за производството на акумулатори, се споделя в отчет на IEA. Япония е най-големият консуматор на редкоземни детайли, като диспрозий, след Китай.

Правителството на Япония и водещите производители изследват нови технологии, с цел да понижат зависимостта от материали, произхождащи от Китай. Намирането на други възможности на доставките на редкоземни детайли ще отнеме доста финанси.

Но страната гледа и в друга посока. Япония да развие по-силни стопански връзки с Индонезия, в това число в бранша на минералите. Индонезия има един от най-големите запаси на никел в света и се чака да способства с 46% от световното произвеждане на никел до 2027 година, съгласно S&P Global Commodity Insights. Никелът е част от съставените елементи в клетките на литиево-йонните акумулатори, употребявани от множеството електрически автомобили.

И въпреки всичко очакванията на Япония за прогрес в производството на електрически автомобили бяха " катализаторът " за значимото комерсиално съглашение за минерали със Съединени американски щати. Остава да забележим дали скорошните начинания на автомобилните производители ще осъществят тези упоритости.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР