Япония и Южна Корея обявиха края на търговските мерки зъб

...
Япония и Южна Корея обявиха края на търговските мерки зъб
Коментари Харесай

Япония и Южна Корея стоплят отношенията си пред заплахата от КНДР

Япония и Южна Корея оповестиха края на комерсиалните ограничения " зъб за зъб " и дадоха обещание възобновяване на дипломацията , оповестява " Франс прес ".

Това се случи, откакто водачите на двете страни се срещнаха в Токио за р азмразяване на от дълго време обтегнатите връзки.

Съседските страни - основни сътрудници на Съединени американски щати в района, от години са в яростен спор по отношение на използването на насилствен труд от страна на Япония по време на Втората международна война.

Отношенията им се изостриха, откакто през 2018 година Върховният съд на Южна Корея подреди на японските компании да компенсират жертвите на насилствен труд, само че по-рано този месец Сеул разгласи проект за погашение на компенсации на засегнатите без присъединяване на Токио.

Южнокорейският президент Юн Сук-йел се стреми да постави завършек на разногласието и да образува обединен фронт против районните провокации, в това число по отношение на Северна Корея, която изстреля ракета с отдалечен обхват единствено няколко часа преди идването на Юн в Токио.
 Южна Корея, Япония и Съединените щати за строги ограничения против нуклеарен КНДР
Южна Корея, Япония и Съединените щати за строги ограничения против нуклеарен КНДР

Ако Северна Корея организира седмия си нуклеарен опит

След диалозите той и японският министър председател Фумио Кишида оповестиха възобновяването на " совалковата дипломация " и се договориха за постоянни взаимни визити за създаване на доверие.

Това може да включва покана от страна на Кишида към Юн за срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май, а по-късно и посещаване в Сеул.

Укрепването на връзките сред Япония и Южна Корея в актуалната стратегическа конюнктура е неотложно, съобщи Кишида на взаимна конференция с Юн след диалозите.

Надявам се, че това посещаване ще подхрани доверието и другарството и ще издигне доста японско-южнокорейските връзки, добави той.

Министерството на търговията на Токио заяви, че ще приключи рестриктивните мерки върху износа за Южна Корея на основни промишлени материали, нужни за производството на полупроводници, а Сеул ще отдръпна жалбата, подадена в Световната комерсиална организация.
 Съединени американски щати, Япония и Южна Корея плашат с отговор без аналог при нуклеарен опит на КНДР
Съединени американски щати, Япония и Южна Корея плашат с отговор без аналог при нуклеарен опит на КНДР

Пхенян да се въздържа от провокации, зоват съдружниците

Кишида съобщи, че и двете страни желаят по-силен потенциал за въздържане и че прекъснатите диалози в региона на сигурността и министерските диалози ще бъдат обновени, както и тристранните срещи с Китай.

Като ясно увещание за провокациите пред сигурността, сближили Сеул и Токио, с огромен обхват единствено няколко часа преди идването на Юн.

" Както се вижда от изстрелването на балистична ракета с отдалечен обхват от Северна Корея, преди да отпътува за Токио, възходящата опасност от нуклеарни ракети от страна на КНДР е огромен проблем за мира и стабилността ", посочи той и добави, че Корея и Япония би трябвало да си сътрудничат взаимно, с цел да се оправят рационално с противозаконните закани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР