Япония и Южна Корея, които са два от най-близките съюзници

...
Япония и Южна Корея, които са два от най-близките съюзници
Коментари Харесай

Япония прави със Samsung това, което САЩ с Huawei

Япония и Южна Корея, които са два от най-близките съдружници на Съединени американски щати в Азия, са в комплицирани търговски връзки, което съставлява опасност за лидерските позиции на Samsung на пазара на смарт телефони по целия свят.

На първи юли Япония одобри ограничавания за изнасянето на артикули за Южна Корея заради " опасения за националната си сигурност ". Това значи, че Южна Корея няма от кое място да внася три съществени химически детайла, употребявани основно в производството на полупроводници и екрани за мобилните устройства и тв приемниците, написа Quartz.

Приетата смяна може да докара до съществени усложнения за софтуерни производители като Samsung, SK Hynix и LG, които разчитат напълно на Япония, трансформирала се в най-важния източник на скъпите детайли в света.

Токио насочи обвинявания към някои южнокорейски компании за метода, по който боравят с химикалите. А в това време японски вестник, цитирайки свои източници, съобщи, че някои от тях може да са били изнесени и за Северна Корея, макар възбраните. Сеул отхвърля.

Напрежението може да ескалира идната седмица, когато ще стане ясно дали Токио ще отстрани Южна Корея от листата с желани търговски сътрудници. Ако това се случи, японските компании ще би трябвало да изискват спомагателни позволения за стотици артикули, преди те да бъдат изнесени за корейски компании.

Съединени американски щати от своя страна са декларирали, че нямат желание да бъдат медиатор сред двата си съдружника, които са стратегически значими за Вашингтон в комерсиалната война с Китай.

В кратковременен проект, подхванатият ход от страна на Япония не е повлиял на цените на акциите на фирмите. Инвеститорите се надяват смяната да намали свръх предлагането на чипове, което е направило цените прекомерно ниски. Тъй като в този момент фирмите към момента имат ресурси на детайлите, които ще спрат да се доставят от Япония, ще са нужни няколко месеца преди потребителите на корейски чипове и екрани като Apple и Huawei да усетят смяната.
 Съединени американски щати дава своето
Съединени американски щати дава своето " да " американските компании да търгуват още веднъж с Huawei до две седмици

Това настояват публични източници

Действията на Япония са идентични с тези на Щатите, които постановиха възбрана на американските компании да работят с Huawei. Тези наказания бяха смекчени след Събитието на върха - Г-20 в Япония, когато се срещнаха водачите на двете страни.

Конфликтът сред Япония и Южна Корея обаче е много по-стар от комерсиалната война и произлиза от исторически събития от 20-и век, случили се сред двете страни.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин разказва обстановката като невиждана. Той е декларирал, че страната ще търси различни източници на детайлите.

" Не съм сигурен по какъв начин Корея ще замести доставките от Япония. Но също по този начин не мисля, че Токио ще откри покупател за такова количество доставки ", споделя Браян Меркурио, специалист по интернационално комерсиална право.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР