Япония и НАТО преговарят за създаването на защитена специална комуникационна

...
Япония и НАТО преговарят за създаването на защитена специална комуникационна
Коментари Харесай

Япония и НАТО преговарят за създаването на защитена спецлиния за обмен на данни за сигурността

Япония и НАТО договарят за основаването на предпазена специфична информационна линия за бърз продан на сензитивна информация, обвързвана с проблемите на сигурността, оповестява изданието, базирайки се на източници от държавното управление в Токио.

BREAKING: Japan, NATO weigh a dedicated line for sharing security information.
— Nikkei Asia (@NikkeiAsia)

Механизмът ще помогне за бърз отговор на закани като хакерски атаки и разпространяване на дезинформация. Най-вероятно страните ще вкарат система, сходна на тази, употребена сега от членовете на НАТО. Точният миг на стартирането на информационната линия към момента не е избран.

В момента Токио и Брюксел са принудени да обменят поверителна информация в персонални контакти. Това затруднява координацията и може да докара до съществени последици, в случай че възникне рецесия, която изисква незабавна реакция. В същото време, както отбелязва изданието, договарянията за основаване на информационна линия може да срещнат редица компликации, в случай че даже единствено една от страните-членки на НАТО не утвърди плана заради опасения от изостряне на връзките с Китай.

През последните години Япония интензивно уголемява съдействието си с НАТО. Министър-председателят Фумио Кишида към този момент два пъти взе участие в срещи на върха на Алианса. В седалището на НАТО в Брюксел има непрекъсната задача на Япония.

През 2023 година НАТО стартира интензивно да разисква въпроса за разкриване на непрекъсната задача в Токио, която да се трансфорат в център на активността на Алианса в Азия. Очакваше се, че съответното решение ще бъде взето на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, само че единодушие по този въпрос не е реализирано. Според вестник Nikkei решаваща роля за това е изиграла позицията на Франция, която е предпочела да не предизвика Китай, който остро се опълчи на откриването на офис на НАТО в Япония.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР