Януш БУГАЙСКИ, Washington Examiner Независимо от обхвата на военното нападение

...
Януш БУГАЙСКИ, Washington Examiner Независимо от обхвата на военното нападение
Коментари Харесай

Митът за Путиновата Рус

Януш БУГАЙСКИ, Washington Examiner

Независимо от обсега на военното нахлуване на Русия против Украйна, движещите сили на политиката на Москва не са добре разбрани във Вашингтон.

Не става въпрос за завладяване на територията на Украйна, смяна на нейната политическа система или установяване на нейните интернационалните съюзи. Това е битка за нещо доста по-дълбоко – еднаквост и история. Възраждането на Украйна разкри нежните исторически и етнически основи на съветската страна, които Владимир Путин е решен да прикрие.

Всяка законна страна се нуждае от поредна история и обвързваща еднаквост. Офанзивата на Русия против Украйна е прям опит да избави личната си нежна история и объркана еднаквост, като се пробва да изкорени три действителности. Те са, че Украйна има по-дълга история от Русия, Украйна има по-последователна еднаквост от Русия и Украйна е възходяща страна, до момента в който Русия е пропаднала империя и пропаднала страна.

Един от главните проблеми е, че управниците в Москва настояват, че немосковските държавни структури са част от тяхното „ съветско “ завещание. Те включват Киевска Рус — източнославянска конфедерация сред 10-ти и 13-ти век, за която Украйна има по-автентични искания. Москва е периферен град в Киевска Рус и стартира своята имперска агресия през 15 век. Докато гълтам съседите си, тя популяризира три потока от дезинформация, които продължава да прокарва: че Киев е люлката на Московската страна, че Москва има право да си присвои етнонима „ Руси “ и че Москва е „ Третият Рим “ (след рухването на Константинопол) за Православната черква.

Историята на московците остава обширна, исторически и териториално. Ако твърдите, че историята на вашия комшия е ваша, тогава можете също да претендирате за земята, собствеността, религията и самоличността на вашия комшия като принадлежащи на вас. Фалшифицираната история на Русия е оспорена от прилежащите народи. По-специално украинците имат по-легитимни искания за районно водачество от московските руснаци, без значение дали в държавното създаване, християнизацията, литературата или приемането на кирилицата.

Докато Украйна преоткрива и консолидира своята еднаквост, Русия се бори с несигурна еднаквост. Руската федерация не съумя да сътвори гражданска еднаквост, към която множеството жители биха се включили, без значение от техния етнически генезис. Вместо това страната е очевидец на непрекъснати борби за еднаквост сред етнонационалисти, империалисти, федералисти, регионалисти и неруснаци.

Докато Украйна развива демократична страна, макар своите институционални и стопански проблеми, Руската федерация не съумя да се трансформира в национална или гражданска страна. Многобройните недостатъци на Русия се задълбочават от несъразмерната взаимозависимост от непредсказуемите доходи от изкопаеми горива, нейните безапелационни социално-икономически неравенства и демографски недостатъци, разширение на разликите сред Москва и нейните федерални субекти, несигурна политическа пирамида, учредена на персонализъм и клиентелизъм, задълбочаващо се съмнение към държавните институции поради корумпирания ръководещ хайлайф и необятно публикувано съмнение в формалната агитация. Руската федерация наближава края на цикъла на режима, а Кремъл стяга репресиите против всевъзможни признаци на съпротива.

Ескалиращите вътрешни проблеми явно убедиха Путин, че по-смела и по-рискована външна политика може да донесе вътрешни изгоди, като активизира жителите към „ крепостта Русия “. Въпреки това, по-дълбоката военна офанзива против Украйна може да бъде най-голямата неточност на Путин и ще форсира неуспехите на Русия. Войната ще се върне в Русия с възходящ брой военни и цивилни смъртни случаи, стопански крах, провокиран от западните наказания, и разпространяване на социална съпротива против политиката на Кремъл, която убива „ сънародници славяни “ и „ православни братя “ християни. Такава война в допълнение ще разкрие разлагащата се имперска конструкция на Русия.

Януш Бугайски е старши помощник във фондация " Джеймстаун " във Вашингтон, окръг Колумбия. Неотдавнашната му книга „ Евразийско разцепление: уязвимите флангове на Русия “ е в съавторство с Маргарита Асенова. Новата му книга, Failed State: A Guide to Russia's Rupture, ще бъде оповестена напролет.

Превод: ФАКТИ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР