Януари 2026 г. най-рано би било по-реалистично предвид техническите предизвикателства,

...
Януари 2026 г. най-рано би било по-реалистично предвид техническите предизвикателства,
Коментари Харесай

"Политико": Най-реалистично е България да влезе в еврозоната през 2026 година

Януари 2026 година " най-рано " би било по-реалистично поради техническите провокации, свързани със промяната на национална валута, съгласно Синция Алчиди, старши теоретичен помощник в основания в Брюксел институт CEPS

Високата инфлация и неуверената социална поддръжка - частично дължаща се на съветската дезинформация - значат, че страната съвсем несъмнено ще пропусне задачата си за присъединение през 2025 година

Това споделя брюкселското издание " Политико " в публикация под заглавие " България не може да влезе в еврозоната през януари. Ето за какво ".

До края на пролетта се чака идващият постоянен отчет на Европейската централна банка, в който ще се опише готовността на страната да се причисли към единната валута. Последното постоянно държавно управление съобщи, че ще изиска по-късно обособена оценка за готовността в опит да получи утвърждение за датата, която си сложи - 1 януари 2025 година

Но авторката Катрин Карлсън стартира със обстановка от София, сочеща най-вероятната причина за подозренията:

" Силно съм уверен, че България ще се причисли към еврозоната през 2025 година ", сподели Паскал Донахю (председател на групата на финансовите министри от еврозоната). " Въпросът е по кое време вашата страна ще вкара еврото като своя валута. А не дали. " Заобиколен от министър-председателя, вицепремиера и външния министър на страната, наличието му носеше доста европейска политическа мощ. Месец по-късно съдружното държавно управление се разпадна и тези трима министри бяха пометени от постовете. Посещението на Донахю - събиране на поддръжка за неуверената кандидатура на България да стане 21-ата страна, употребяваща еврото - се случи в не най-идеалния миг. "
От " Политико " са разговаряли с политици и специалисти, съгласно които целевата дата няма да бъде реализирана - поради политическата неразбория, упоритата инфлация и неубедителната социална поддръжка.

Евродепутатът Петър Витанов споделя, че политическата рецесия прави невероятно въвеждането на еврото от 1 януари 2025 година, и добавя: " В реалност не знаем какво ще е идващото държавно управление и дали това ще е един от целите му. "

Освен мнението на Синция Алчиди от CEPS се напомня, че министър председателят акад. Николай Денков е казвал, че тази дата не е сакрална, срокът е подложен на критика от шефа на Българска народна банка и самият Донахю деликатно е подбирал думите си в София, като е говорел за предстоящо участие през 2025 година, само че е пропущал съответната дата.

" Единствената спънка за България е покриването на критерия за инфлацията ", споделя Жолт Дарваш от икономическия институт " Брьогел " в Брюксел. Според него страната е " в добра бюджетна позиция - невисок обществен дълг и бюджетен недостиг под надзор ".

Но и той прецизира, че планирана инфлация от 2.9% през 2025 година " сочи, че присъединението на България може да стане през 2026 година ". Има " известно пространство за маневриране " за това дали сивата зона (за образуване на критерия за България дали дава отговор на инфлационните условия - бел.ред.), разрешила Хърватия да одобри еврото през 2023 година, може да бъде употребена за редуциране периода за промяната на лв., само че това " би трябвало да бъде целесъобразно ", споделя още Дарваш.
Високопоставен чиновник на Европейски Съюз споделя на " Политико ", че подпомагана от Русия дезинформация е частично виновна за слабото утвърждение за приемането на еврото измежду българите. Петър Витанов споделя по този мотив, че продължава да има вяра, че болшинството българи биха предпочели да са в еврозоната. " Не упреквам само съветската агитация. Да, тя съществува. Но тези, които изостават, са българските политици. "

Статията завършва с изложение, че обществено страните - членки на еврозоната, поддържат влизането на България в техните редици през януари 2025 година, само че в частни диалози високопоставени лица споделят, че това съвсем несъмнено няма да се случи. " Изключено е ", декларира непосредствено един от тях.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР