Януари 2010 г. премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и

...
Януари 2010 г. премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и
Коментари Харесай

Вярно или не: Спецделата се бавели заради лоши материални условия

Януари 2010 година министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов и ръководителят на профилирания съд Георги Ушев се радват на постройката на съда на ул. " Черковна ".

© Юлия Лазарова

Спецсъдът и спецпрокуратурата ще поемат и делата за високата корупция, а нямат задоволително пояснение за фрапантно забавени процеси при сегашната слаба натовареност Още по тематиката
Трибуналът на улица " Черковна "

Зад прехвърлянето на делата против министри, депутати и магистрати към профилираните съд и прокуратура няма нито един мотив, основан на обстоятелства
21 юли 2017
Ако желаете да имате компанията си, платете в биткойн

Нова скица за кражба от сдружения - през арбитраж и частен правосъден реализатор
14 юли 2017 Почти цялото управление на Министерство на вътрешните работи, управлението на Софийската градска прокуратура и на Специализираната прокуратура дадоха конференция през днешния ден, на която да осведомят за шумната полицейска интервенция през уикенда с присъединяване на барети.

Била е разрушена незаконна група, която се занимавала с " необятен набор от действия ", а измежду нейните членове били физическият причинител и поръчителят на убийството на 39-годишния таксиметров водач Борислав П., погубен в София през февруари тази година. Борислав П. бе обвиняем за трафика на 14.5 тона хашиш, арестувани през 2012 година в хранилища в две софийски села, откакто са влезнали в страната през пристанище Варна.

На въпрос за какво това дело за наркотрафик, чието следствие е почнало още през 2012 година, към момента не е завършило на първа инстанция в съда пет години по-късно - през 2017 година, шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев даде неочакван отговор - той се оплака от неприятните материални условия, които се оказаха причина за бавенето по делото: " Това е все едно да изкопаеш с лопата канал до Пловдив. "

Репликата му няма по какъв начин да не озадачи всеки, който следи работата на профилирания съд и спецпрокуратурата. Сградата, в която се обитават двете институции, беше открита през 2012 година от премиера Бойко Борисов и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов и беше дадена като образец за прелестните условия на труд, които страната дава на магистратите.

По принцип неприятните материални условия могат да имат няколко измерения - неприятни битови условия на труд, огромната натовареност или неналичието на правосъдни зали. При състояние че постройката на спецсъда бе (до вчера) най-новата правосъдна постройка в България, няма по какъв начин да се приказва за неприятни битови условия. Тезата за натовареност също е изключена. Специализираният съд е едва претрупан - това сподели неотдавна и разбор на Върховния касационен съд. На един арбитър се падат приблизително по 10 каузи на година, до момента в който да вземем за пример един углавен арбитър в Софийския областен съд получава приблизително по 30 нови каузи месечно.

По въпроса за правосъдните зали сравнението също е многозначително. От годишния отчет на съда излиза наяве, че 18 правосъдни състава, които гледат делата в спецсъда, употребяват четири правосъдни зали. Едно съпоставяне - 35-те първоинстанционни наказателни състава и 17-те второинстанционни в Софийския градски съд (СГС) употребяват 6 зали. А наказателните съдии в Софийски градски съд са в пъти по-натоварени от сътрудниците им в спецсъда.

Какво се случва с делото?
Делото за трафика на 14.5 тона хашиш е импортирано в съда с обвинителен акт през ноември 2014 година По него подсъдими са девет души. Две седмици след внасянето му то е прекъснато от арбитър Миталов и върнато на прокуратурата. На 13 март 2015 година следва нов опит на прокуратурата, който още веднъж е безрезултатен - през април 2015 година делото е върнато за доразследване. Третият опит е сполучлив. Обвинителният акт е импортиран в края на август 2015 година, а първото съвещание е планувано за след две седмици, само че е отсрочено, защото обвинителният акт не е бил връчен на двама от подсъдимите (единият от които е в ареста).
Оттам стартира следният маратон:

26.10.2015 година - делото е отсрочено, поради отсъствие на подсъдими;
6.11.2015 година - делото е отсрочено заради неявяване на двама от подсъдимите и назначение на съдебномедицинска експертиза;
20.11.2015 година - делото е отсрочено заради неявяването на единия от подсъдимите и единия от бранителите по уважителни причини;
6.12.2015 година - отсрочено заради отсъствие на един от подсъдимите по уважителни аргументи.

И по този начин през идващите две години делото е отлагано още 25 пъти, като аргументите са най-различни. Миналата година от тежко заболяване умира подсъдимият Кирил Кирилов, а през февруари е погубен и Борислав Петров, чието ликвидиране, съгласно Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, е било разкрито този уикенд.

От всичко това по никакъв метод не може да се направи извод, че аргументите за забавянето на делото са неприятните материални условия, както твърди прокурор Иван Гешев. Но това е значителният подтекст, в който би трябвало да се прави оценка фактът, че спецсъдът и спецпрокуратурата след към месец ще поемат и делата за корупцията по високите етажи на властта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР